Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det är inne att vara inåt

Hans mål är att det första du förknippar med introverta människor inte är massmördare. Och att platsannonser ska efterlysa personer som gärna snöar in på saker. Linus Jonkman har skrivit en bok om ett missförstått personlighetsdrag.

Linus Jonkman trivs i Ängelholm. Det lugna småstadslivet passar hans introverta personlighet. Han prövade att bo i Malmö ett tag, men längtade tillbaka till hembygden.Bild: BJÖRN LINDGREN / BLIPIX
Bland gårdarna i Stora Hult på Bjärehalvön var Linus Jonkman i sitt rätta element när han växte upp. Att bygga lego på egen hand, försjunka i serietidningar eller bara hänga med de tystlåtna bönderna passade hans temperament perfekt.
– Där fick jag utlopp för den jag var. Jag hade inga jämnåriga kompisar, men hade aldrig långtråkigt.
Skolan, särskilt under tonåren, var däremot en pärs för killen som avskydde grupparbeten, hade svårt för det sociala spelet och undvek konflikter. Helst av allt satt han hemma på rummet och grubblade.
För att inte hamna helt utanför försökte han ändå passa in i mallen. Men hur han än ansträngde sig fortsatte Linus Jonkman att känna sig fel i sociala sammanhang. På fester låste han in sig på toaletten för att få ett andningshål. Han skydde lagsporter, men fastnade för kampsport. Något behov av att resa kände han aldrig.
Så småningom flyttade han till Malmö, men trivdes inte.
– Jag hittade aldrig ett sätt att förlika mig med livet där, säger han. De ständiga köerna, att det tar så lång tid att ta sig överallt och alla människor som pratar högt i mobiltelefon. Storstäder är för extroverta människor. Bland dem finns en större vilja att flytta och se världen tidigt.
När Linus Jonkman kom ut i arbetslivet tyckte han att det var jobbigt att gå på möten, sitta i kontorslandskap och bli avbruten hela tiden. Han kände sig udda, men förstod inte vad det berodde på. Det påverkade självkänslan och självförtroendet.
– Mitt stora uppvaknande var 2009 på ett mingel vid ett event i Malmö. Där var fullt av moderiktiga premiärlejon med drinkar i händerna. Efter bara en liten stund fick jag samma känsla som efter ett maraton. Jag var helt slut och gick därifrån. Det kändes skönt. Sedan låg jag och stirrade rakt upp i taket hela natten.
Upplevelsen fick honom att fördjupa sig i vad personlighetspsykologin säger om extroverta och introverta drag. När han insåg att han var introvert skrev han om det på sin blogg. Reaktionerna kom omedelbart. Många kände igen sig.
Detta blev upprinnelsen till boken ”Introvert – Den tysta revolutionen”.
– Titeln syftar på det som händer inom en själv. När jag förstod att jag är introvert gav det mig frihet att acceptera den jag är. Nu vet jag varför jag inte gillar när det är jättemycket människor. Jag kan släppa mina egna och andras krav och behöver inte tacka ja till allt.
– Kreativiteten och de bästa idéerna kommer när jag får fantisera och tänka länge. Det är en egenskap jag uppskattar nu.
Drygt en fjärdedel av befolkningen i västvärlden uppskattas vara introvert, enligt den forskning Linus Jonkman tagit del av. Men normen i samhället har sedan 1960-talet varit extrovert. Utåtriktade, verbala lagspelare som kan hålla många bollar i luften och fatta snabba beslut har premierats inom skola, arbetsliv och politik.
Nu ser han tecken på en renässans för introverta ideal: Tystlåtna karaktärer är åter hjältar inom litteratur och film. Kodknackarna bakom den digitala revolutionen har omdefinierat bilden av framgångsrika människor. Nörderi är inne. Barack Obama, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven är politiker med en ny, mer lågmäld framtoning. I lågkonjunkturens spår premieras eftertänksamhet framför risktagande och trygghet framför drömmar.
Många uppfattar introvert som en negativ egenskap. Nästan som ett socialt handikapp eller en diagnos. Det var en vanlig beskrivning i medierna av Anders Behring Breivik efter terrordåden i Norge.
Men både extroverta och introverta människor har styrkor och svagheter. De som har drag från båda sidor kallas ambiverta. På en arbetsplats är det bäst med en blandning av personlighetstyper, men då krävs att jobbet organiseras så att alla kommer till sin rätt, poängterar Linus Jonkman.
De vanligaste missuppfattningarna om introverta är enligt Jonkman att de är blyga, arroganta, känslokalla, inte bryr sig om sitt utseende, saknar initiativförmåga och inte gillar människor.
– Avgörande för att veta om någon är extrovert eller introvert är hur mycket som ska ske i personens liv för att den ska tycka att det händer tillräckligt mycket. Men det är en fördom att introverta inte gör lika mycket som extroverta, de gör bara andra saker. Medan den extroverte åker till andra sidan jordklotet, lägger den introverte kanske all sin energi under två veckor på att skriva en bok eller bygga en databas.

Linus Jonkman

Ålder: 37 år.
Bor: Ängelholm.
Familj: Hustrun Hanna (som han menar är extrovert och därför kompletterar honom på ett bra sätt), barnen Smilla, 3 år, och Ludvig, 2 år.
Aktuell: Med boken ”Introvert – Den tysta revolutionen”.
Gör: Författare, föreläsare, verksamhetskonsult och anställd på prisjämförelsesajten Prisjakt.

Mer att läsa och lära

Boken ”Tyst - de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns” av amerikanska Susan Cain har också som mål att förändra synen på introverta. Hennes föreläsning på sajten Ted har setts av över 4,5 miljoner människor.

Introverta

Söker stillhet och avkoppling.
Gillar att jobba självständigt.
Ser detaljer och har ett öga för kvalitet.
Bra på reflektion, analys och logiskt tänkande.
Kan fokusera på en uppgift mycket länge utan att behöva ta paus.
Arbetar helst med en uppgift i taget.
Hjärnan funkar bra trots lite sömn.
Har stort tålamod och blir inte uttråkade så lätt.
Trivs i sitt eget sällskap. Har inte så stort behov av socialt umgänge.
Är goda lyssnare. Observanta både på vad som sägs och vad som menas.
Tänker innan de pratar.
Är stresskänsliga och behöver skärma av sig för att kunna koncentrera sig.
Presterar sämre under press.

Extroverta

Söker aktivitet och äventyr. Blir rastlösa i ensamhet.

Snabb reaktionsförmåga. Bestämmer sig direkt.

Är närvarande i rummet och uppmärksamma på allt som sker.

Sociala och relationsorienterade. Får lätt nya vänner.

Är optimister och tror gott om andra människor.

Verbala. Har lätt att prata med de flesta om det mesta.

Finner sig snabbt tillrätta i en grupp.

Involverar gärna andra i sina aktiviteter.

Lägger mycket fokus på det yttre. Gillar uppmärksamhet och att sticka ut.

Har förmåga att påverka omgivningen och få inflytande.

Presterar bra under stress. Har inga problem att växla mellan olika uppgifter.

Får energi av sammanhang med mycket människor.

Ur boken ” Introvert – Den tysta revolutionen”.

Är du extrovert eller introvert? Mejla och berätta till inpalivet@sydsvenskan.se

Gå till toppen