Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Företag försökte ta patent på bröstcancergener

Skådespelerskan Angelina Jolie väckte stor uppmärksamhet när hon nyligen berättade om sin bröstoperation.
Test av bröstcancergener blev nyligen ett fall för Högsta domstolen i USA.

Angelina Jolie.Bild: Remy de la Mauviniere
I mitten av maj berättade Angelina Jolie att hon under våren hade opererat bort brösten och ersatt dem med implantat, för att undvika bröstcancer.
I en artikel i New York Times beskrev hon bakgrunden med en cancersjuk mor som bara hann bli 56 år. Efter publiceringen har även hennes moster dött i bröstcancer, vid 61 års ålder.
Angelina Jolie bar på en förändring i bröstcancergenen BRCA1 och hennes risk att insjukna var 87 procent. I Sverige anges risken till mellan 50 och 80 procent för kvinnor som har en av de två riskgenerna.
– Vissa faktorer kan sänka och höja den individuella risken. Det kan bero på polymorfier, variationer i generna, men de forskningsresultaten är så nya att jag inte tror att något europeiskt land har börjat använda dem rutinmässigt i beräkningsmodeller. Resultaten behöver bekräftas, säger Hans Ehrencrona, docent i klinisk genetik vid Lunds universitet.
I Sverige kan personer som riskerar att ha förändringar i en bröstcancergen få saken utredd på en onkogenetisk mottagning. Det kostar ingenting, utöver sedvanlig patientavgift.
I USA tog dock företaget Myriad Genetics patent på de två bröstcancergenerna. En analys kostade därmed cirka fyratusen dollar, drygt 25 000 kronor, för patienten. Flera organisationer protesterade mot detta. Nu i juni avfärdade Högsta domstolen Myriads patent.
– Det är mycket glädjande och betyder att människans naturliga arvsmassa inte blir patenterbar överhuvudtaget i USA, säger Hans Ehrencrona.
Gå till toppen