Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra studier i jakten på svar

I Lund och Malmö pågår omfattande forskning om bröstcancer. Kan viss mat förebygga cancer och vilka gener ligger bakom sjukdomen? Det är några av de många frågor som forskarna söker svar på. Här är ett axplock av studierna:

1. Karma
Sveriges största bröstcancerstudie heter Karma och omfattar över 70 000 kvinnor. Den leds av professor Per Hall vid Karolinska institutet i Stockholm och kvinnor ifrån Lund, Landskrona, Helsingborg och Stockholm ingår.
Forskarna tar reda på hur livsstil, genetiska förändringar och bröstens täthet påverkar risken för bröstcancer. Täta bröst innebär att de innehåller mycket körtelvävnad.
Målet med studien är att beräkna varje kvinnas individuella risk för bröstcancer och i ett senare skede att förebygga sjukdomen genom skräddarsydd behandling.
2. Scan-B
Studien leds av professor Åke Borg i Lund och sydsvenska bröstcancergruppen. Bröstcancerpatienter deltar från sju sjukhus i Södra sjukvårdsregionen.
När en tumör opereras bort ur bröstet skickas ett färskt vävnadsprov till patologen och det tas även blodprov. Med nya metoder kan man se vilka gener som har varit aktiva i tumören och vilken typ av bröstcancer en patient har. Analyserna påverkar inte behandlingen i dag, men förhoppningsvis i framtiden. Med analyserna kan läkarna också lättare upptäcka patienter som har ärftlig risk för bröstcancer.
– Vi behöver bli bättre på att se vilka som har en god och dålig prognos och ge mer individuell behandling. Mycket av arbetet de senaste årtiondena har handlat om att behandla fler och fler patienter. Men det finns många biverkningar och nu vill vi också gå andra vägen och hitta dem som inte behöver tilläggsbehandling, säger onkologen Niklas Loman som medverkar i studien.
3. Livsstilsfaktorer
Helena Jernström och Signe Borgquist, båda docenter i onkologi vid Lunds universitet, undersöker hur livsstilen påverkar risken för bröstcancer och cancerbehandlingen.
De tittar till exempel på kroppsvikt, rökning och kaffedrickande. Ibland är resultaten motsägelsefulla.
– För kvinnor med en viss genuppsättning minskade risken för återfall om de var överviktiga under behandlingen. Men för de flesta är det bättre att vara normalviktiga. Efter klimakteriet sker östrogenproduktionen främst i fettvävnaden och då är det inte bra med mycket bukfetma, säger Helena Jernström.
Motion anses lämpligt för alla.
– Det verkar som om träning kan slå ihjäl eventuella cancerceller.
Maten har också betydelse, den påverkar hormonprofilen, enligt Helena Jernström.
– Gröna grönsaker och syrade grönsaker inverkar till exempel positivt. Det är viktigt att vi lär oss mer så att vi kan ge riktiga råd till patienterna.
Signe Borgquist följer Malmös kost cancer-studie där 17 000 kvinnor har varit med sedan början av 1990-talet.
– Studien är länkad till tumörregistret. När en person insjuknar kan vi analysera tumörvävnad och se om livsstilsfaktorer har betydelse för vilken bröstcancer kvinnan har fått, säger hon.
4 . Statinstudie
Mediciner som sänker blodfetter, så kallade statiner, kan vara till hjälp för bröstcancerpatienter. En mindre studie på ett 50-tal patienter visade att hos två av tre kvinnor krympte tumören i bröstet om de fick statiner under de två veckor som passerar från diagnos till operation.
– Statiner ska inte ersätta befintlig cancerbehandling. Men de kan vara ett komplement och förbättra effekten för kvinnor med bröstcancer som är känslig för statiner, säger forskaren Signe Borgquist som har utfört studien tillsammans med Olöf Bjarnadottir vid Lunds universitet.
Gå till toppen