Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klarar semestern på håret

Frisören Clara Leonard drömmer om semester i Europa. Men utan betalda semesterdagar måste hon spara ihop till ledigheten, som oftast tillbringas hos familj och vänner runt om i USA.

Clara Leonard är delvis frilansande frisör i New York och har ingen betald semester. I stället sparar hon ihop pengar för att kunna ta ledigt fyra veckor per år.Bild: Linda Flood
– När jag kommer hem från en semester så uppskattar jag att jobba. Därför tycker jag att alla borde ha semester.
Clara Leonard, 25, sippar på ett glas sangria på en uteservering i Brooklyn. På plastbordet framför henne står ett dussin ostron – dagens special. Det är så här hon helst tillbringar sina semestrar: med god mat och dryck.
Men ordet semester för med sig en blandad känsla av oro och glädje. Oro därför att hon inte får en enda betald semesterdag från frisörsalongen som hon arbetar på.
– Jag arbetar tre eller fyra dagar i veckan. De som jobbar heltid får tio semesterdagar med sextio procent av lönen. Men jag väljer att vara frilans under övriga arbetsdagar för att inte slita ut mig fullständigt på salongen. Därför har jag heller ingen semester.
Som frilans gör hon bland annat håruppsättningar på modeller och skådespelare. Trots osäkerheten från månad till månad som frilans menar hon ändå att det är bättre ekonomiskt än att arbeta heltid på salongen i East Village på Manhattan. Och det bästa av allt är att hon har större möjlighet att styra över sin ledighet.
– Jag har arbetat som frisör i sju år. I genomsnitt tar jag fyra veckors semester per år. Två veckor i följd om jag kan på sommaren och kanske fyra eller fem långhelger under resten av året.
På ett särskilt bankkonto sätter hon av pengar för skatt och semester. Efter att ha funderat någon sekund säger hon att hon oftast gör av med cirka 10 000 kronor under en veckas semester, inklusive flygbiljett.
Med familjen utspridd över fem delstater blir det några flygresor per år. Senast besökte hon sin äldre syster i Portland, Oregon, och sin mamma i Las Vegas, Nevada.
– De flesta jag känner använder sina kreditkort för att åka på semester. Det har jag aldrig gjort. Om jag inte har pengar åker jag inte iväg någonstans, säger Clara Leonard och äter ett ostron till.
För fyra år sedan var hon i Mexiko på badsemester. Nästa gång färden går utomlands hoppas hon kunna sitta på ett plan till Europa.
– Jag vill verkligen se Spanien och Barcelona. Och jag har många bekanta från Sverige, så förhoppningsvis kan jag kombinera de två länderna under samma resa. Mitt mål är att göra en Europaresa inom fem år.
Favoritplatsen i USA är Austin i Texas. Under några år bodde Clara Leonard i Dallas i samma delstat och hon har vänner kvar där.
– Austin är lagom stort. Det är enkelt att ta sig runt utan bil och det finns mängder av bra restauranger. Som tur är finns det många underbara platser att besöka inom landet.
Clara Leonard skiner upp i ett leende. Säger att hon är lycklig som kan unna sig semester och att resa.
– Jag tycker att alla amerikaner borde få två veckors lagstiftad semester. Minst. Det skulle gynna företagandet och arbetsmoralen.

Ingen lagstadgad semester

USA har ingen lagstadgad semester. Däremot erbjuder många företag betalda semesterdagar, oftast tio till femton dagar per år, exklusive åtta helgdagar. Vissa företag ger full ersättning under semester, andra en procentandel av lönen.
Lärare har normalt sett ledigt under sommarloven och anställda inom militären har rätt till 30 dagars semester per år.
En fjärdedel av alla arbetstagare i USA har ingen semester alls. 2009 lade några kongressledamöter fram ett lagförslag om att införa en veckas betald semester för alla anställda. Förslaget gick dock inte igenom.
Källa: Center for Economic and Policy research
Gå till toppen