Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

800 kilo felmärkt kebab i Malmö

I ett fryslager på Lodgatan i Malmö förvaras 800 kilo kebab. ”Det är felmärkt och får varken transporteras eller säljas”, säger Micaela Aleman.

Miljöförvaltningen i Malmö har efter vinterns larm om falskmärkta köttprodukter gjort en omfattande provtagning av köttprodukter som påstås vara 100 procent nötkött.
Av tjugo prover som tagits hos grossister, restauranger och köttbutiker har fyra visat sig innehålla annat än nötkött.
– Det är jätteallvarligt. Konsumenterna blir vilseledda. Producenterna lurar konsumenterna med ett uppenbart fusk, säger Micaela Aleman.
De fyra falsarierna har haft olika karaktär:
  •  Fyra av de falska produkterna hade ett innehåll som inte överensstämde med innehållsdeklarationen.
  • I tre av produkterna hade billigare lamm- eller kalkonkött blandats in i det dyrare nötköttet.
  • I ett större parti kebab hade både kalkong och kyckling blandats in i det påstått 100-procentiga nötköttet.
 
Kebabpartiet bestod av 800 kilo fryst kött. Det förvaras i ett fryslager som tillhör Bring Frigo AB, men tillhör det holländska grossist- och importföretaget Ates Döner Meat BV i Arnhem.
När Malmö miljöförvaltning fick kontakt med det holländska företaget påstod de ansvariga att några anställda råkat sätta fel etikett på fel produkt. Den förklaringen godtar inte livsmedelsinspektörerna, som valt att åtalsanmäla tillverkaren.
Enligt analyserna innehåller det holländska kebabpartiet 30-60 procent kalkonkött, lika hög andel kycklingkött, men bara 5-30 procent nötkött. Enligt innehållsdeklerationen skulle kebaben bestå av kalvkött, kalvfett, ströbröd, yoghurt, salt och kryddor.
Miljöförvaltningen har beslutat att det frysta partiet inte får säljas. Dessutom har förvaltningen begärt in en lista över alla de gatukök och andra försäljningsställen som fått leveranser av den felaktigt märkta kebaben.
Köttpartiet får inte nå konsumentledet förrän kebaben fått en korrekt märkning.
– Det kan vara en lösning. Köttet innebär ju ingen hälsorisk, säger Micaela Aleman.
Miljöförvaltningen i Malmö tänker i höst göra nya kontroller av köttinnehållet i nötprodukter, men satsar också på att informera livsmedelsföretag om vikten av att de förbättrar sina egna kvalitetskontroller.
Gå till toppen