Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Enheten levde efter egna regler

En enhet helt utan intern kontroll där personalen med lätthet kvitterade ut 500-kronorssedlar från handkassan – men där det var osäkert om pengarna verkligen gick till resebidrag till dem som nekats asyl i Sverige.

Många av de brottsmisstankar som nu riktas mot Migrationsverket i Malmö kretsar kring en av verkets återvändandeenheter.
Bland arbetsuppgifterna vid enheten ingick att eskortera ett stort antal utländska personer till Kastrup. Enhetschefen tvingades lämna sitt jobb sedan han haft för dålig koll på och insyn i vad hans medarbetare gjorde.
Enligt en intern revisionsrapport som Sydsvenskan tagit del av fanns det goda möjligheter för mindre nogräknade personer att utnyttja det kaos som rådde på enheten för egen vinning.
"Det finns stora brister i efterlevnaden av regelverk och dokumentation av arbetets genomförande. Bristerna innebär att risken för otillbörligt handlande inte kan uteslutas", heter det i rapporten från i fjol våras.
Enheten levde helt enligt egna regler. Anställda kunde få lönehöjning tre gånger under ett och samma kvartal. Flera tjänsteresor godkändes utan att chefen kände till vare sig destination eller syfte. De anställda kvitterade ut pengar från en stor kontantkassa utan att ange vad pengarna skulle användas till.
Bristerna beskrivs som synnerligen allvarliga.
  •  Det har varit möjligt för dem som hjälpt en person att frivilligt återvända till sitt hemland att själva lägga beslag på pengar som påstås ha betalats ut som resebidrag, för taxiresor, som ersättning för bagageövervikt eller parkeringsavgifter.
  • När enhetens bilar skulle tankas slarvade personalen med kvittounderlagen. Revisorerna har slagit ner på att det för en dieseldriven minibuss funnits kvittounderlag som avser bensin.
"På vissa fordon kan man vid analys av körjournal anta att tankning gjorts, men det saknas både kvitto och anteckning", heter det i revisionsrapporten.
  • Enheten skickade under två år totalt 131 000 kronor i kontanter till Serbiens konsulat i Stockholm i rekommenderade brev. Pengarna avsåg "anskaffande av resehandlingar".
  • Under samma tid spenderade enheten 186 000 kronor på parkeringsavgifter på Kastrup.
Det finns inga bevis för att personalen ska ha fifflat till sig några väldigt stora penningsummor. Men den administrativa oordningen visar vilka utomordentligt goda förutsättningar som funnits för oärliga personer att utnyttja bristen på intern kontroll – också för att hjälpa asylsökande att få uppehållstillstånd i Sverige på falska grunder.
Det finns rykten om att flera anställda på Migrationsverket ska ha fifflat med flygbiljetter för ledsagare till flyktingar som utvisats och som behövt någon som följt med och hjälpt till på flygresan tillbaka till landet de kommer från.
Det kan vara en av anledningarna till att korruptionsutredningen mot anställda inom Migrationsverket nu är på väg att svälla från att enbart gälla mutbrott, tjänstefel och försäljning av uppehållsrätter till att också omfatta bedrägerier och trolöshet mot huvudman.
Gå till toppen