Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Härvan kring Migrationsverket sväller

Korruptionsutredningen mot tre anställda på Migrationsverket i Malmö sväller – och omfattar nu fler personer och brottsmisstankar.

Migrationsverket i Malmö.Bild: Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
I januari avslöjades det att flera tidigare anställda på Migrationsverket i Malmö hade ägnat sig åt grova brott. Två handläggare hade drygat ut lönen genom att sälja uppehållsrätter för miljontals kronor.
Dessutom beslutade en mellanchef om uppehållstillstånd för mamman till en annan anställd vid Migrationsverket. För detta har han tvingats betala 24 000 kronor i dagsböter.
Mellanchefen jobbar inte längre kvar på verket. Han har numera en hög chefsposition på en annan statlig myndighet i Skåne.
Förundersökningen har hittills letts av statsåklagare Nils-Eric Schultz vid Riksenheten mot korruption i Stockholm. Eftersom han snart fyller 67 år har han dock fråntagits ansvaret för alla längre mål. Ansvaret har i stället förts över på en åklagarekollega, men Schultz bekräftar att brottsutredningen blivit allt större vecka för vecka.
– Det är en intensiv utredning som också inkluderar ett nära samarbete med dansk polis. De personer som köpt uppehållsrätter jobbar och lever i Köpenhamn, men är mantalsskrivna i Sverige. I samarbete med dansk polis har det hållits flera förhör med dessa personer, men det ska hållas fler, säger han.
Enligt Nils-Eric Schultz har korruptionsutredningen avslöjat en omfattande mutkultur som haft flera förgreningar vid Migrationsverket i Malmö.
– Det är ett parallellt liv som pågått som ligger utanför det liv vi vanliga människor lever, säger han.
Enligt vad Sydsvenskan erfar finns det i utredningen uppgifter dels om att utländska personer har kunnat köpa sig en uppehållsrätt i Sverige genom att uppträda under en falsk identitet som EU-medborgare. Dessutom har enskilda personer också erbjudits att köpa permanent uppehållstillstånd i Sverige.
Priset för dessa tjänster uppges ha legat mellan 100 000 och 150 000 kronor per person.
Det uppges ha varit relativt lätt att bevilja ett uppehållstillstånd på felaktiga grunder eftersom Migrationsverkets interna kontroller varit mer fokuserade på att granska avslag.
Gå till toppen