Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Pausen väckte spelglädjen

Malmöbandet Gaby and the Guns har lämnat staden med alla oljud och krav. I idyllen och lugnet på Österlen spelar de in sitt tredje album.

Inifrån en röd tegelbyggnad bredvid en gammal skola utanför Ystad hörs musik. Här sitter tre av bandmedlemmarna i popbandet Gaby and the Guns och mixar sitt kommande album tillsammans med producenten Lars Halapi. Den fjärde medlemmen Fabian Ris Lundblad är i Stockholm.
Huset som studion ligger i är från början av 1900-talet och har tidigare varit både skolbibliotek och förskola. Sedan några år tillbaka är det Lars Halapis studio.
På väggen hänger guldskivor med artister han har jobbat med: Sophie Zelmani, Eva Dahlgren, med flera.
Här har Gaby and the Guns och Lars Halapi under våren spelat in de tio låtarna till albumet live, i stället för att spela in instrumenten var för sig.
– Vi har velat att det ska vara live på många sätt: att man spelar tillsammans och inte gör om någonting, men också att det låter i varandras mikrofoner. Det ger förhoppningsvis en känsla hos dem som lyssnar att man är där tillsammans med dem som spelar, säger Lars Halapi, som även spelar olika instrument på skivan.
Det var bandets önskan att arbeta på det sättet, samtidigt som de ville låta hyfsat moderna.
– Den stora riktningen i musiken i dag är att det blir mer och mer digitaliserat, vilket nog har fått oss att vilja gå ännu mer mot det naturliga, organiska, och att spela live på skivan, säger Gaby Ryd, sångerska och textförfattare i bandet, lite senare vid fikabordet ute i trädgården.
Debutalbumet spelade bandet in själva och den andra skivan, som kom för två år sedan spelade de mestadels in på egen hand i en studio på Möllevången i Malmö. Att denna gång arbeta med en producent kändes som ett naturligt steg i utvecklingen och ett sätt att ge bandet en nytändning.
– Vi ville ta in någon person som kunde förstå det som vi ville göra på ett annat sätt än vi själva kunde förstå det, säger Jens Almqvist.
Lars Halapi var personen de letade efter. Att hans studio ligger ute på landet var dessutom en fördel, tyckte de. Sedan förra skivan hade det hänt mycket i bandmedlemmarnas liv och de hade ett behov av att komma bort från staden lite, tillbringa tid och spela tillsammans.
Under våren har de under perioder bott ihop i en stuga på Österlen.
– Det har varit så himla skönt att bo här ute och att komma bort från allting. Vi har fått utlopp för kärleken att spela ihop. Glädjen att spela tillsammans är det som gör att vi fortsätter, och då måste man skapa förutsättningar för det, säger Gaby Ryd.
Texterna till albumet är inspirerade av relationer och människor i hennes omgivning, men också av bandet och hur de har utvecklats.
– Det känns som att vi på något sätt har hittat tillbaka. Det finns en lust som jag tror kommer fram ganska mycket i texterna, säger hon.
Albumet siktar de på att släppa 2014.
Kyrkklockan från den vita 1100-talsstenkyrkan som ligger precis intill slår elva och arbetet inne i studion fortsätter. Lars Halapi spelar upp en låt.
”Jag vet att du söker, att du letar efter något att kalla ditt” sjunger Gaby Ryd i låten och kören tar tröstande vid: ”Det ordnar sig”.
– Här skulle man kunna höja gitarrerna lite, säger Lars Halapi.
Lars Halapi och bandmedlemmarna, som sitter och står runtomkring, diskuterar lite hur kören låter.
– Att komma ut här och bo tillsammans under en längre tid är en upplevelse. Att hålla på med musik är kanske inte alltid roligt, men det är en stor upplevelse att ha den här tiden – för mig i alla fall, säger Jens Almqvist.

Gaby and the Guns

Gruppen består av Gaby Ryd (sång), Jens Almqvist (gitarr), Fabian Ris Lundblad (trummor) och David Calgaro (gitarr). På kommande albumet spelar Lars Halapi gitarr och bas.
Debutalbumet kom 2009 och andra albumet Bränner staden kom 2011.
Gå till toppen