Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

41 miljoner till Lundabolag

Spjutspetsforskarna i Lundabolaget Sol Voltaics får råd att bygga framtidens solceller.
Energimyndigheten har beviljat bolaget 41 miljoner kronor, pengar som ska användas till att bygga en första produktionslina i Lund.

Erik Olsson, affärsutvecklare på Sol Voltaics.
 Det är otroligt roligt, det är ett av de större stöd som Energimyndigheten har tilldelat den här typen av aktiviteter och ett kvitto på att de har tilltro till vår teknik, säger Erik Olsson, affärsutvecklare på Sol Voltaics.
Sol Voltaics grundades 2008 av Lars Samuelsson, en av världens ledande forskare inom nanoteknik och chef för nanometerkonsortiet i Lund. Bolaget utgår från världsledande forskning kring ett nytt sätt att tillverka nanotrådar. Tekniken gör tillverkningen av solceller avsevärt billigare.
 Man ökar effektiviteten med 25 procent mot dagens solceller. Det innebär att du kan få ut ungefär samma energimängd från tre paneler istället för fyra och är en otroligt stor kostnadsbesparing för användaren. Det gör att man kan komma ner i priser på solelen som ligger nära priset man i dag betalar för elen i sitt eluttag via elnätet, säger Erik Olsson.
Viveca Johansson på Energimyndigheten har handlagt ärendet. Hon motiverar miljonerna dels med solcellsindustrins framtida betydelse som energikälla, dels med bolagets höga kompetensnivå.
 Det är mycket pengar för att vara vår verksamhet. Det som ligger till grund för beslutet är att vi tycker att det är en världsunik forskning som ligger bakom. Företaget är drygt tjugo personer och runt hälften av de anställda har disputerat och har världsunik kompetens.
Den europeiska solcellsindustrin brottas med stora utmaningar. Världens största solcellstillverkare, Kina, har de senaste fem åren sänkt priserna på solpaneler med 75 procent vilket har lett till att flera europeiska tillverkare gått i konkurs.
EU-kommissionen lade i början av sommaren en tolvprocentig strafftull på kinesiska solpaneler eftersom de menar att kinesiska staten sponsrar tillverkningen. De hotar med att höja till 48 procent i slutet av sommaren om kineserna inte slutar med subventionerna.
Skälet till EU:s ilska är bland annat att kinesiska företag tillverkar solpaneler baserat på gammal teknik. De låga priserna, som blir följden av subventionerna, bromsar utvecklingen av effektivare paneler.
 Det behövs tekniker som Sol Voltaics som ökar effektiviteten på solceller, säger Viveca Johansson.
Sol Voltaics har hittills finansierats av riskkapital. De har bland annat fått pengar från statliga Industrifonden, norska Teknoinvest och Stockholmsbaserade Foundation Asset Management.
Enligt Erik Olsson dröjer det till 2015 innan bolaget kan börja leverera sina första solceller och därmed få sina första intäkter.
 Det är lång tid kvar innan vi har en färdig produkt. Med pengarna från Energimyndigheten och våra privata investerare ska vi påbörja industrialiseringen av vår teknik. Vi kommer att ta fram en demoproduktionslina i Lund som beräknas vara klar under andra halvan av 2014.
Sol Voltaics är baserade på Ideon. Var produktionslinan ska ligga är inte bestämt, men enligt Erik Olsson blir det troligen i närheten av Ideon eftersom bolaget är beroende av närheten till universitetet. Även när bolaget växer är målet att producera i Lund.
 Det här är ett steg i att bygga Skånes nästa tillväxtindustri, säger han.

Sol Voltaics

Bolaget grundades 2008 ur forskning från nanometerkonsortiet i Lund. Bolaget utvecklar ett nytt sätt att tillverka nanotrådar som gör framställningen av solceller billigare.
Företaget har i dag 22 anställda. Rekrytering av ytterligare tre personer pågår.
Har hittills finansierats av riskkapital. Räknar med att kunna börja sälja sin första produkt, nanotrådsbläcket Solink, 2015.
Gå till toppen