Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Aktivist ger godis till polisen och tar sitt straff

När han åkte i fängelse första gången varnade hans pappa honom för att han förstörde sitt liv.
Nu har Martin Smedjeback nyligen avslutat sin tredje fängelsevistelse, och han ångrar inte en enda av de dagar han tillbringat bakom galler.

”Att sitta i fängelse är kanske inte det bästa sättet att inleda ett samhällsengagemang, men jag ångrar inte en minut av de veckor jag tillbringat i fängelse”, säger freds- och djurrättsaktivisten Martin Smedjeback från Malmö som blir 40 år den 27 juni.Bild: Foto: Moa Karlberg
– En grundtanke med civil olydnad är att man ska ta sitt straff. Då får man också motivera sitt agerande i rätten. Och grunden för alla mina aktioner är i slutänden att rädda liv, säger han.
Martin Smedjeback bor numera i Mjölby, men föräldrarna hemma i Bunkeflostrand är fortfarande oroliga för hur det ska gå för honom.
– Nu har de sett att jag klarar mig bra. Jag håller föredrag och ordnar utbildningar kring fred och djurrätt. Jag kan betala hyran. Jag trivs med livet. Det är nog mina föräldrar glada för, säger han.
Alla fängelsevistelserna har berott på ickevåldsaktioner i protest mot svensk militarism och vapenexport.
Det första fängelsestraffet fick han efter en aktion i Linköping. Martin Smedjeback och två kamrater tog sig in i Saabs Jasfabriker för att hamra och fila på ett Jas-plan. De blev stoppade innan de hann fram och hamnade så småningom på kriminalvårdsanstalten i Skenäs.
Martin Smedjeback återkom något år senare till Skenäs sedan han och en medaktivist från nätverket Ofog tagit sig in på Saab Bofors Dynamics fabrik i Eskilstuna och oskadliggjort fjorton granatgevär med en hammare.
När de greps bjöd de polismännen på choklad.
– Det är en grund i ickevåld, att behandla alla människor med respekt, säger Martin, som tror att sötsakerna fick poliserna att känna sig bättre till mods.
– Vi hade väntat på tuffa tag, men vi kom poliserna ganska nära. I polisbilen hade vi ett intressant samtal om polisens hårda villkor i kampen mot narkotika, säger han.
Helt nyligen har Martin avtjänat ett fjorton dagars fängelsestraff i Sörbyn utanför Umeå. Den här gången för att han och en kamrat tog sig in på flygflottiljen F-21 utanför Luleå och målade ”War Starts Here” på en påfart till landningsbanan.
– Efter aktionen satt vi ett tag och väntade, men ingen kom. När vi tröttnade på att bara sitta still gick vi längre in på flygplatsen. Till slut träffade vi på ett par militärer som kallade på polis.
Under fängelsevistelsen i Sörbyn bevittnade Martin sitt livs första kosläpp. Han såg hur kor med språng i benen glatt hoppade ut på gröna ängar. Det var en fröjd att se att korna – åtminstone för en tid – kunde leva friare än de intagna på Sörbyn.
Den åsynen stärkte Martin i hans andra starka engagemang: för djurens rättigheter. I den frågan arbetar han dock enbart med opinionsbildning, inte med handfasta aktioner.
Han är själv vegan och har nyligen varit på Gotland för att hålla föredrag om varför vi svenskar älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor.
– Det handlar om de psykologiska mekanismer som gör att vi behandlar olika djur olika. Vi har ett annat förhållande till hundar och katter. Det är kulturellt betingat, säger han.
– Att människor blev så upprörda av att hitta hästkött i färdigrätter visar på vårt komplicerade förhållande till kött. Vi vill egentligen inte skada djur, men ändå äter vi dem.

Martin Smedjeback

Titel: ”Ickevåldsutbildare kör jag med ibland, aktivist är kanske mer passande.”
Utbildning: Fil kand i psykologi från Lunds universitet.
Aktiv i: Svenska freds, Dju- rens Rätt, nätverket Ofog.
Familj: Bor i kollektivet Gandhi i Mjölby.
Tidigare arbete: Ickevåldssekreterare på Kristna Fredsrörelsen 2001-08
Förebilder: Martin Luther King och Mahatma Gandhi.
Hobbies: Simning, science fiction, thrillers, ljudböcker, podcasts.
Aktuell: Fyller 40 år i morgon.
Gå till toppen