Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gåvor till monstret

Khaled Hosseinis nya roman är svårläst men väl värd den mödan, skriver Ann Heberlein.

Och bergen svarade.

Author: Khaled Hosseini. Publisher: Övers Rose-Marie Nielsen. Wahlström & Widstrand.. PublishYear: 2013.
En far vandrar genom öknen med sina barn, den treåriga dottern Pari och sonen Abdullah, tio år. Året är 1952 och de är på väg till Kabul från den lilla, fattiga byn Shadbag. Kvar i Shadbag finns Parwana, faderns nya hustru och faderns nya barn. När de slår läger för att sova ber Abdullah sin far att berätta en saga. Det blir en sägen om en far som tvingas offra sitt mest älskade barn. En kväll kom ett monster till byn för att hämta ett barn. Han knackade på Baba Ayubs dörr och gav honom tolv timmar på sig för att bestämma vilket av de fem barnen monstret skulle få – om Baba Ayub inte valde ett skulle monstret döda alla fem.
Baba Ayub och hans maka kunde inte välja. När blott minuter återstod av tidsfristen hämtade Ayub fem stenar, skrev barnens namn på stenarna och lade dem i en säck. På den sten han tog stod namnet på hans mest älskade son, och gråtande bar han ut pojken till monstret. Baba Ayub kunde inte sluta sörja sin förlorade son, och många år senare begav han sig ut på vandring för att finna monstret och utkräva hämnd. Väl framme hos monstret visade det sig till Baba Ayubs stora förvåning att hans pojke inte alls blivit uppäten utan levde i högsta välmåga. Monstret gav pojken ett liv som på alla sätt var överlägset det en fattig bonde som Baba Ayub kunde erbjuda. Så han lät pojken stanna och vandrade ensam tillbaka till byn.
Mellan syskonen som går mot Kabul med sin far finns ett starkt band som snart, obarmhärtigt, ska kapas. Flickan Pari lämnas hos ett välbärgat barnlöst par och Abdullah får gå ensam hem med sin far. Så får sagan som fadern berättade en alldeles speciell och fruktansvärd betydelse: Fadern offrar sin dotter till ett monster i form av den självupptagna och ytliga Nila Wahadi och hennes man. För att ge Pari ett bättre liv? För att rädda sina andra barn? Eller för att tillmötesgå sin nya hustru?
Hosseinis bok är ett storslaget epos över ett lands – Afghanistans – moderna historia. Berättelsen spänner över sextio år och persongalleriet är lika talrikt som i en roman av Dostojevskij. De många personerna i kombination med en fragmentarisk berättarstil och en bitvis uppbruten kronologi gör boken något svårläst. De 360 sidorna läses inte i en handvändning, men berättelsen – och de frågor om kärlek, svek och familjens betydelse som ställs – gör det mödan värt.
Gå till toppen