Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inte så rik som många tror

Ikeagrundaren Ingvar Kamprad har bestämt sig för att flytta hem. Men tvärtemot vad många tror är det ingen mångmiljardär som återvänder till Sverige.

Hemma i Älmhult igen. När världens första Ikeavaruhus i Älmhult i höstas ersattes av ett nytt var grundaren Ingvar Kamprad självklart på plats. Nu flyttar han hem till Småland för gott.Bild: Arkivfoto: Jenny Leyman, 2012.
I samband med Sydsvenskans avslöjande i går att Ikeagrundaren Ingvar Kamprad flyttar hem till gården i Småland bekräftade hans talesperson Per Heggenes också att Kamprad nu blir svensk skattebetalare igen efter fyrtio år som utlandssvensk.
– Ingvar kommer att betala skatt på sina intäkter, precis som alla andra i Sverige. Men flytten har inga andra skattemässiga konsekvenser, säger Per Heggenes.
Intäkterna handlar enligt Heggenes främst om avkastning från kapitalplaceringar, eftersom Ingvar Kamprad inte uppges få några intäkter för sina olika styrelse- och rådgivaruppdrag inom Ikea-sfären.
Genast drog spekulationerna igång: hur mycket kommer Ikeagrundaren få betala i kapitalskatt i Sverige?
Enligt ekonominyhetstjänsten Bloombergs senaste uppskattning är Ingvar Kamprad fjärde rikast i världen och god för 51,7 miljarder dollar, motsvarande cirka 345 miljarder svenska kronor. Även med en årlig avkastning på bara en procent skulle det bli en rejäl skattenota för Kamprad att betala i sitt nygamla hemland.
Men några sådana jättebelopp blir det inte frågan om. Sydsvenskan kan idag avslöja att Ikeagrundarens tillgångar "bara" uppgår till 750 miljoner svenska kronor. Detta sedan vi tagit del av bouppteckningen som upprättats efter att Ingvar Kamprads hustru Margareta gått bort. Dokumenten skickades in till svenska myndigheter igår.
I bouppteckningen finns nämligen också en genomgång av Ingvar Kamprads tillgångar och därmed blir Ikeagrundarens privata förmögenhet nu offentlig för första gången. Den allra största delen av de 750 miljonerna han äger består av banktillgångar och värdepapper som finns placerade i bland annat SEB och Nordea i Luxemburg samt Ålandsbanken.
Då har visserligen cirka 150 miljoner kronor i donationer räknats bort, pengar som Ingvar Kamprad utlovat till välgörande ändamål i Schweiz redan före hustruns bortgång men som betalats ut först senare.
För Ingvar Kamprads blivande grannar i Älmhult lär 750 miljoner ändå vara en respektingivande siffra, men det är väldigt långt ifrån de mångmiljardbelopp som brukar ge honom en topplacering på olika listor över världens rikaste personer.
Det beror framför allt på en sak: Ikea finns inte med i sammanställningen. Enligt bouppteckningen äger Ingvar Kamprad över huvud taget inga andelar av något bolag i Ikeasfären.
– Detta är vad vi har försökt säga de senaste tre fyra åren. Ikea ägs inte av familjen Kamprad och de kan inte ta ut några värden ur Ikea, säger Kamprads talesperson Per Heggenes.
Frågan är om de nya uppgifterna ur bouppteckningen räcker för att stoppa spekulationerna om att Ingvar Kamprad trots allt äger möbel- och inredningsjätten. För två år sedan avslöjade till exempel SVT:s Uppdrag granskning en tidigare okänd stiftelse i Liechtenstein som kontrolleras av familjen Kamprad och äger Inter Ikea Holding SA, bolaget som i sin tur äger rätten till varumärket Ikea och får procent på all försäljning i Ikeas varuhus över hela världen.
– Det är nog många som fortfarande tror att Ingvar äger Ikea, men att kontrollera och äga är inte samma sak. Stiftelserna som äger Inter Ikea och Ikea Group äger sig själva och får bara använda pengarna till två ändamål: investeringar i Ikea-relaterade verksamheter samt till filantropiska ändamål. Nu finns också officiella dokument som beskriver att dessa bolag inte tillhör Ingvar Kamprad, säger Per Heggenes.
Arvsskiftet efter Margareta Kamprad är främst en intern sak för familjen, eftersom arvsskatten avskaffats. Det är inte så att de bestämt sig för att hålla Ikea utanför bouppteckningen?
– Det skulle innebära att advokaterna inte har gjort en korrekt bouppteckning i förhållande till svensk lag. Detta är tvärtom en möjlighet att en gång för alla dokumentera vad Ingvar äger och inte äger, säger Per Heggenes.
Förklaringen till att Ingvar Kamprad nu flyttar hem till Sverige efter 40 års utlandsboende är hustruns bortgång för ett och ett halvt år sedan. Efter det har längtan till Sverige vuxit sig allt starkare.
– Jag flyttar tillbaka till Sverige för att komma närmare min familj och mina gamla vänner. Sedan min kära hustru Margareta dog för omkring ett och ett halvt år sedan är det allt mindre som håller mig kvar i Schweiz, hälsar Ingvar Kamprad via sin talesperson.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen