Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Matkedja börjar sälja vin

City Gross kommer att börja erbjuda möjligheten att köpa vin för den som köper matkedjans färdigpackade matkassar via internet. Systembolaget anser att agerandet är problematiskt och "långt över gränsen".

– Vi vet att många av våra kunder vill kunna kombinera mat och kvalitetsvin. Och dessutom så märker vi att det finns allt fler som ser det positiva med att beställa vin via nätet, säger Carola Grahn, ansvarig för mat och vin på City Gross.
Enligt Carola Grahn har upplägget granskats av företagets jurister.
– Vi följer de regler och föreskrifter som finns kring det här.
Systembolagets vd Magdalena Gerger anser att konkurrensen är problematisk och "långt över gränsen". Hon vill nu se en tydligare lagstiftning:
– Systembolaget kommer att lyfta det här med regeringen, säger hon till Expressen.
Ulf Bernitz, professor i Europarätt vid Stockholms universitet, är tveksam till om City Gross vinerbjudande är lagligt.
– Det som gör att jag är tveksam till det här är att det är ett svenskt företag som kopplar ihop det med sin vanliga försäljning.
Berlitz hänvisar till EG-domen från 2007 som har gjort det möjligt för konsumenter att privatimportera vin från andra EU-länder.
– Det finns ju olika vinfirmor som marknadsför sig mot svenska privatpersoner och det är lagligt. Men här driver man saken ett stycke till.
City Gross uppger att man uppfyller de lagstadgade krav som finns för att få genomföra leveransen. När vinlådan levereras görs en kontroll att köparen är över 20 år, att mottagaren inte är berusad och att det inte förekommer någon langningssituation. Leveranserna loggas också i företagets uppföljningssystem.
Det är enbart kunder som prenumererar på City Gross matkassar som kan beställa vinet. Prenumeranterna kan beställa vinpaket som innehåller 6–12 flaskor, som är anpassade efter säsong och innehåll i matkassen. Vinpaketet levereras tillsammans med matkassen till hemmet, eller så kan kunden hämta ut varorna i butiken.
Urvalet av viner har gjorts av ett 15-tal sommelierer. Det kommer även att erbjudas alkoholfria vinpaket, samt champagnepaket.
Konceptet lanseras i dag och den första leveransen sker den 8 juli.
Ett beslut i EG-domstolen 2007 har gjort det möjligt för konsumenter att privatimportera vin från andra EU-länder trots det alkoholmonopol som vi har i Sverige. Beslutet gjorde det även möjligt för utlandsbaserade företag att hjälpa svenskar att importera vin utan inblandning från Systembolaget. Detta under förutsättning att man följer de försäljningsregler som gäller för Systembolaget med ålderskontroll vid köp- och leveranstillfälle.
Domstolen ansåg att det svenska importförbudet av alkohol inte var förenligt med EU:s regler om fri rörlighet för varor. Den har kommit att kallas Rosengrensdomen, efter privatpersonen Klas Rosengren, som drev ärendet till EG-domstolen.
I vilken grad domen får tillämpas för försäljning av alkohol via direktimport råder det delade meningar om.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen