Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ryska valövervakare förbjuds

Ryska justitieministeriet förbjuder valövervakarorganisationen Golos i ett halvår, eftersom Golos vägrar att registrera sig som "utländsk agent". Förbudet är det första som utfärdas under den nya lagen om utländska agenter.

Här samlas en grupp frivilliga valobservatörer för en kurs hos Golos 2012. Nu har organisationen förbjudits.Bild: Foto: Scanpix
Organisationen Golos, som gått i täten för många avslöjanden om fusk i ryska val de senaste åren, har varit den viktigaste måltavlan i den pågående kampanjen mot oberoende människorättsorganisationer i Ryssland. Två gånger har Golos vräkts från hyrda lokaler i Moskva. Golos var också den första organisation som ryska justitieministeriet i våras officiellt anklagade för att vara en "utländsk agent".
Lagen om utländska agenter, som trädde i kraft i november, kräver att organisationer som tar emot något som helst stöd från utlandet, och som sysslar med "politisk verksamhet", ska registrera sig som utländska agenter och stämpla alla sina trycksaker med orden "utländsk agent". Ingen organisation har hittills frivilligt gått med på att spionstämpla sig själv.
Det vägrar också Golos att göra. Därför inledde ryska justitieministeriet en rättslig process som kom fram till att organisationen visst gjort sig till agent för utländska intressen. Detta genom att ta emot Norska Helsingforskommitténs hederspris för demokratiarbete.
Golos hade visserligen vägrat att ta emot prissumman på motsvarande 66 000 kronor, men eftersom pengarna varit på Golos konto och vänt ansåg domstolen att organisationen tagit mottagit utländskt stöd. Golos och organisationens ordförande Lilija Sjebanova dömdes till dryga böter.
Domen föll den 25 april, pengar till böter har samlats in, men Golos har fortsatt att hävda att organisationen inte är någon utländsk agent. Därför har justitieministeriet nu förbjudit Golos att verka. Förbudet gäller i ett halvår, och innebär att Golos inte får använda sina banktillgångar eller organisera offentliga tillställningar.
Föbbudet innebär bland annat att det blir svårt för Golos att övervaka höstens borgmästarval i Moskva.
Arbetet för rättvisa val kommer att fortsätta under andra former, säger Grigorij Melkonjants till tidningen Kommersant.
Gå till toppen