Kultur & Nöjen

Skånskan går hem i Hiphopsverige

Pap & Emblem drömmer om att åter placera Malmö på hiphopkartan. Från Värnhem rappar duon om fubbikar, ålahuven och saker som är bull och puliga.

Pap & Emblem har sin bas på Värnhem. Nästa sommar beräknar de släppa sitt debutalbum. Men vi lär höra av dem innan dess. ”Även om vi jobbar med albumet måste vi se till att släppa grejer hela tiden för att behålla hajpen”, säger Emblem, till vänster.Bild: Hussein El-Alawi
Vägarna till ett personligt och utmärkande tilltal är många. En vanlig genväg inom hiphop är att utropa sig till ambassadör för en geografisk plats genom att överdriva den lokala anknytningen.
När populära svenska hiphopgrupper som Kartellen och Labyrint representerar Sveriges miljonområden spelar Malmöduon Pap & Emblem på sin skånska identitet.
I videon till ”Ursäkta min skånska”, ett av duons första populära samarbeten, betar kor i gröngräset. Pap & Emblem festar vid Ales Stenar och uppmanar resten av landet att göra Skåne självständigt eller skänka landskapet till Danmark.
De hade lätt kunna framstå som några lokalpatriotiska galenpannor men det överdrivna tilltalet gör att ironin når ända fram till Sverigesradiolyssnarna i huvudstaden.
– Vi var lite oroliga för att folk inte skulle fatta men det är verkligen inte bara skåningar som har gillat låten. När vi har blivit inbjudna till [hiphopradioprogrammet] Kärleksattacken i Stockholm har de velat höra oss berätta om en massa skånska ord, säger Emblem.
Han heter egentligen William Nilsson och har en lång bakgrund som solorappare. Efter några lyckade och uppskattade samarbeten med Mattias Jensen, även känd som Pap, bestämde de sig för att satsa gemensamt.
För ett par år sedan startade de skivbolaget Menas Music tillsammans med Roger Jensen, bror till Mattias och barndomsvän till William Nilsson.
I en lokal på Värnhem byggde de en bas. För några månader sedan började det likna en professionell studio.
– Den nya studion har verkligen blivit en inspirationskälla. Först spelade vi in allt i mitt gamla barndomsrum. Sedan hemma i min lägenhet. Det har inte riktigt funnits någon studiokänsla, säger Pap.
– Här känns det mer som att vi arbetar på riktigt och får saker gjorda, säger Emblem.
De senaste åren har duon jobbat med några av de största svenska hiphop- och reggaenamnen. Bland annat med Labyrint-björnen Aki som nyligen haft en gigantisk hitsingel med Kapten Röd-samarbetet ”När solen går ner”.
– Vi är den enda grupp i Malmö som samarbetat med de större Stockholmsartisterna. Men det kanske handlar om att vi är de enda som faktiskt har vågat fråga, säger Emblem.
I ”Röd & Gul”, en digital reggaeproduktion med gästspel från General Knas, hälsar Emblem lyssnarna välkomna ner till den smutsiga södern. ”Där vi bakar upp en stadig och delar den som bröder”.
Studion i källaren har lågt till tak. På en hylla står en lavalampa från 90-talet. På väggarna hänger en Bob Marley-poster och några teatermasker.
– Nästan all musik vi lyssnar på är gjord före år 2000. När jag var liten lyssnade jag mycket på min storebrors skivor. Bob Marley men även artister som Cypress Hill, säger Pap.
Reggae har varit en återkommande influens. På debutalbumet som de beräknar att släppa nästa sommar kommer det vara tydligt.
– Reggae och hiphop är en bra kombination. Många tänker kanske att Pap & Emblem ska hoppa på tåget bara för att reggae är populärt just nu men de som lyssnar på våra gamla grejer hör att vi alltid har haft ett gung från reggae, säger Emblem.
En målsättning med musiken är att återerövra mark på den svenska hiphopkartan.
– Det handlar om att få igång Malmö. Vi som har levt med den här musiken de senaste åren har sett att det hela tiden funnits jättebra lokala akter. Men i Malmö fanns länge en mentalitet av att inte hjälpa varandra. Om någon släppte en skiva var attityden mer: ”varför får han släppa? Han är inte bättre än vad jag är!” I Stockholm hjälper alla varandra och pushar varandras låtar på ett helt annat sätt. Men det börjar bli mycket bättre även här.

Pap & Emblem

Reggaeinfluerad hiphopduo från Malmö som driver studion och skivbolaget Menas Music. Förra året släppte de EP-trilogin ”EPsod 1-3”.
Gå till toppen