Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Branting blir chefsstrateg

Stabschefen Julia Branting var Ilmar Reepalus högra hand.
Hon behåller sin post som politikens högsta tjänsteman när Katrin Stjernfeldt Jammeh tar över som kommunstyrelseordförande men med en ny titel och delvis nytt uppdrag: chefsstrateg.

Som stabschef på kommunalrådsavdelningen har Julia Branting (S), 35 år, en av de tyngsta maktpositionerna i Malmöpolitiken och en månadslön på 52 384 kronor.
Hon blev rekryterad till uppdraget direkt av Ilmar Reepalu (S) år 2008, och han är hennes arbetsledare fram till sin avgång på måndag.
Julia Branting har varit Ilmar Reepalus strateg och har, bokstavligen, stått vid hans sida vid förhandlingar, möten, kontakter med media, på resor och i andra viktiga sammanhang. I hennes ansvar har även ingått att arbetsleda de politiska sekreterarna och leda kansliets administration på Stadshusets sjunde våning.
– Jag har känt under en längre tid att det är väldigt svårt att sköta båda funktionerna tillräckligt bra, säger Julia Branting.
Som tillträdande kommunstyrelseordförande har Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) valt att behålla Julia Branting som politisk topptjänsteman, men på Julia Brantings initiativ inrättas en ny tjänst för henne: chefsstrateg.
Hennes nya ansvar blir strategi och politikutveckling och hon kommer att arbeta som politisk tjänsteman nära Katrin Stjernfeldt Jammeh.
– Det handlar om att hitta politiska frågor som kommunstyrelsens ordförande ska profileras i och driva, hur vi ska tänka på framtiden och hur vi ska vinna valet, säger Julia Branting.
På frågan om det blir hon som kommer att skriva Katrin Stjernfeldt Jammehs tal och debattartiklar svarar Julia Branting:
– Troligen.
Stabschefstjänsten avvecklas. Istället inrättas en ny tjänst som kanslichef som tar över den arbetsledning och administration som tidigare vilade på stabschefen.
Till kanslichef har Katrin Stjernfeldt Jammeh utsett sin närmsta politiska sekreterare Amela Hodzic.
Julia Branting och Katrin Stjernfeldt Jammeh har känt varandra sedan 90-talet då Julia Brantings SSU-klubb i Lund delade lokal med den socialdemokratiska studentklubb som Katrin Stjernfeldt Jammeh var aktiv i.
De var båda politiska sekreterare på kommunalrådsavdelningen i Malmö mandatperioden 2002–2006, och har bakgrund i den feministiska S-föreningen Avantgarde där även Amela Hodzic varit aktiv. Sedan 2008 har de tre ett nära samarbete på kommunalrådsavdelningen.
Julia Branting behåller sin månadslön på sin nya tjänst. Men i sin nya arbetsledarroll får Amela Hodzic en löneförhöjning från dagens 38 550 till 43 000 kronor. De övriga sex socialdemokratiska politiska sekreterarna har individuella löner i spannet 33 000–38 500 kronor.
De politiska sekreterarnas löner betalas av skattebetalarna liksom kommunalrådens löner.
Förändringarna träder i kraft första juli och gäller fram till sista oktober 2014 när politikerna formerar sig efter nästa val.
Gå till toppen