Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bröstsim eller crawl?

Barn ska lära sig simma. Så långt är alla överens. Men vilken teknik som bör läras ut som första simsätt finns det olika åsikter om.

Med flytbälten runt magen och simkorven under armvecken tar de sig mellan bassängkanterna. Åtta fem- till sjuåringar som tränar groda-strut-pinne-tag med benen.
– Fast armtagen är svårast. Nej förresten, bentagen, de är svårast tycker jag, säger Agnes Berggren.
Det är tredje dagen på intensivskolan på Källbybadet i Lund. I tre veckor, varje vardagsförmiddag, ska barnen träna vattenvana och simteknik.
Till skillnad från simklubbarnas grupper som finns för olika åldrar, är det här en simskola med åldersgräns. Tidigast det år barnen fyller sex kan de börja. Först då anses de motoriskt mogna att lära sig bröst- och ryggsim ordentligt.
– En del av barnen här har inte gått i simskola tidigare. Andra har gått på plask och lek och crawl, men känt att det inte passade och gav så mycket. Att de aldrig lärde sig vanligt bröstsim, säger Aldis Reynisdottier, simlärare och badmästare, som lär ut enligt Svenska livräddningssällskapets riktlinjer.
– Nu kan ni lägga korvarna vid kanten så kör vi ballongleken en stund, ropar hon ut över bassängen.
Samlade i en ring får barnen berätta om sitt favoritgodis. När det är dags att bubbla i vattnet är det inte längre klorvatten som sipprar in i mungipan utan choklad, lakrits och polkagrisar.
– Det är kul, fast lite kallt i vattnet, säger Irma Lincoln, innan hon åter sätter flytkorven under armarna.
Varken hennes mamma eller Agnes Berggrens pappa hade någon aning om att det finns olika bud om vilket simsätt som är bäst att börja med.
– Vi är inga badare i familjen direkt. För oss är det viktiga att hon inte är rädd för vatten, att hon kan hålla sig flytande om hon skulle ramla i och kan grunderna i livräddning, säger Agnes pappa Anders Baihofer.
Claus Clausen sitter en bit upp på läktaren och följer barnbarnet Egon Ekefjärds framfart i bassängen. Inte heller han känner till de olika synsätten.
– Egons mamma och pappa har nog mest velat att han ska lära sig simma och bli av med sin osäkerhet. När han var mindre trillade han i från en brygga, han tog steget trots sin mammas förmaningar. Hon fick hoppa i och rädda honom, det var djupt.
Vilfred Olsson kommer huttrande fram till sin mamma som sveper in honom i en polishandduk.
– Vi satte Vilfred i den här simskolan eftersom den är densamma som den han ska gå i med skolan så småningom, på Högevall. Jag undervisar själv i idrott och kan se skillnaderna på barnen, att vissa har lärt sig andra sätt. Jag lägger ingen värdering i det, men tänkte att det skulle underlätta för Vilfred att få lära sig på ett och samma sätt, säger mamman Linda Olsson.
Aldis Reynisdottier plockar fram ringar och flytleksaker för en stunds fri lek. Några dyker orädda genom ringarna, andra sätter sig försiktigt på trappan. Vid bassängkanten samlas nu nästa barngrupp, redo att plumsa i. Mamman Francisca Hödar Salazar blir konfunderad när hon får höra om de olika simsätten.
– Vad ska man köpa som förälder? Är det här en trend eller en generationsgrej? Egentligen måste det väl vara individuellt vad som passar olika barn.
Vad tycker du om att barn lär sig olika simsätt i simskolan? Mejla till inpalivet@sydsvenskan.se

Drunkning bland barn

Bland barn upp till sex år är drunkning den vanligaste dödsorsaken.
8,3 procent av eleverna i årskurs 5 i Sverige kan inte simma.
Gå till toppen