Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chatt om olika simsätt

Det råder delade meningar om vilket simsätt som är det mest optimala att lära ut till barn som går i simskolor. Läs chatten med Mona Lisa Wernesten från Svenska livräddningssällskapet och med Lena Andersson-Stenquist från Svenska simförbundet om de olika simsätt de lär ut.

Mona Lisa Wernesten och Lena Andersson-Stenquist.

Fayme: På simhallen i Malmö ser man år efter år barn som simmar bröstsim med böjd nacke, vilket är både ansträngande och skadligt. Vilket arbete pågår för att först och främst lära barnen att blåsa ut luften i vattnet och att simma i takt med sin andning, inte tvärs om, innan man slipar på tekniken?

Lena Andersson-Stenquist:

I "Simlinjen ", den utbildningsstege som Svenska Simförbundet använder sig av tränat man mycket på det utsträkta läget i vattnet (en övning som heter Pilen ) . Detta gör man redan från första nivå , Baddaren. Tyvärr är det en del barn som sedan får rådet från tex föräldrar eller andra, att de ska titta i taket när de simmar så att de alltid har fria luftvägar :( Detta medför inte bara att man får ont i nacken utan även att man får mer motstånd i vattnet.

Peter Berner: Mitt barn har börjat på simskola två gånger men hoppat av eftersom hon starkt ogillar att doppa huvudet. Däremot älskar hon att vara i vatten och har nu på egen hand börjat lära sig simtag när vi badar i havet. Min fråga är: Varför ska det vara så nödvändigt att doppa huvudet innan simtag lärs ut?

Lena Andersson-Stenquist: Om ditt barn oavsitktligt kommer under vattenytan kommer hon/han att bli rädd och kanske till och med gripas av panik. Då hjälper det inte att man kan simtagen för i denna situation kommer det att låsa sig för barnet. Om man däremot är bekväm med att ha huvudet under vattenytan så har man ett större lugn att hantera situationen

 

Mariusz Reslow: Hej! Mariusz här, crawl ser man knappt någon som använder sig av, lär man ej ut det alls längre ?

Lena Andersson-Stenquist, Svenska simklubbsförbundet: Hej !
I många simskolor lär man ut både crawl och de andra simsätten . Man finslipar sedan simätten när man kommer till medley/teknikskolor. Det har även blivit väldigt populärt bland vuxna att lära sig crawla

 

Mona Lisa Wernesten, Svenska livräddningssällskapet:

Att kunna doppa huvudet under vattnet är en grundläggande övning i att bli vattensäker och att få vattenvana och att vara trygg i vattnet

 

Mona Lisa Wernesten, Svenska livräddningssällskapet: Hej
Crawl är en del i vattenvane träningen precis som de andra simsätten.

 

 

Mariusz Reslow: Hej! Oavsett simsätt så borde det vara obligatoriskt med simutbildning i skolan och då lågstadiet, man ser barn i höga åldrar som ej kan simma alls! Mvh Mariusz!

 

Mona Lisa Wernesten, Svenska livräddningssällskapet: Det är obligatorisk med simundervisning i grundskolan idag. I årskurs 6 ska elven få betyg i simning . Kraven är 200meter varav 50 meter rygg

 

Anna: Så bra att detta blir belyst! Jag har själv jobbat som simlärare när jag var yngre och har nu barn som går i simskola. Vi har gjort ett aktivt val och valt simskola efter vilket simsätt vi vill att barnen ska lära sig. Men på bassängkanten märker jag att många föräldrar inte alls funderat på det.

 

Mona Lisa Wernesten, Svenska livräddningssällskapet: Det är viktigt att man som du funderar på vad sitt barn över för utbildning för att få vattenvana och bli trygg och säker i vattnet

 

Åsa: Hej! Min dotter som nu är 7 år har gått 3 terminer på Limhamns simsällskap på Aqvakul. Där lär dom sig ryggsim först (sköldpaddan) innan dom börjar med bröstsim vilket jag tycker känns helt bakvänt men enligt lärarna är det bästa sättet. Jag tycker det borde vara lättare att lära andra simsätt om man redan kan simma bröstsim. Min dotter har lite problem med att slappna av på rygg och ska nu gå om sköldpaddan för 3:de gången....jag funderar på om jag ska byta skola...

Lena Andersson-Stenquist, Svenska simklubbsförbundet: Hej !
Bröstsim är det simsätt som kräver störst motoriska mognad, det är en av anledningarna till att de börjar med ryggsimmet. När du ligger på ryggen kan du även vila och du har fria andingsvägar, det är därför väldigt viktigt att barnen lär sig att hantera detta utifrån en säkerhetsaspekt. Tänk på att du som förälder kan gå och bada med barnet mellan lektionerna , man hjälper ju sitt barn med att tex lära sig att läsa så varför inte gå och bada så att man hjälper dem att hantera de olika lägena i vattnet.

 

Daniel: Hej. vet ni varför det är så att somliga simskolor fokuserar på att lära ut i första hand bröstsim och i andra hand rygg/crawl medans andra simskolor gör precis tvärtom?

Lena Andersson-Stenquist, Svenska simklubbsförbundet: Hej Daniel ! Det finns många olika anledningar. En kan vara barnets ålder, destu yngre barnet är desto svårare är bröstsimmet. Många simföreningar lär ut alla simsätten.

 

Fayme: 50-metersbassängen på Aqvakul är stängd inte en månad utan nästan tre månader - från den 10 juni till den 31 augusti för renovering. Vad innebär detta för motionssimmare och de som vill träna på sin simteknik?

Lena Andersson-Stenquist, Svenska simklubbsförbundet:

Kanske kan du söka dig till utomhusbaden eller Kockum ?

 

Mona Lisa Wernesten, Svenska livräddningssällskapet: Vilket simsätt som ska läras ut först är väldigt olika påvvarje enskilt barn. Några villbörja med crawl andra med bröst osv. Ryggsimmet är väldigt viktigt för att kunna vila i vattnet samt livrädda någon annan.

 

Mona Lisa Wernesten, Svenska livräddningssällskapet: Hej Daniel!
De allra flesta drunkningsolyckor sker utomhus. Därför är det många som vill lära ut bröstsim som första simsätt. I alla simskolor tränmar man på alla simsätten.
Tre fördelar med bröstsimmet ur ett säkerhetsperspektiv
ca 50 % av värmeförlusten sker via huvudet
bröstsim är det enklaste simsättet att utöva om du bär flytväst
om du ska livrädda någon krävs det att du kan behärska liksidiga bentag, vilket ingår i bröstsimmet

 

Lena Andersson-Stenquist, Svenska simklubbsförbundet:

De föreningar som är med i Svenska Simförbundet har en möjlighet att bli certifierade av SSF. Om man är certifierad så ska man jobba med alla fyra simsätten samt efter de mål som finns i "Simlnjen" dvs SSFs utbildningsstege.

 

Sydsvenskan: Tack för alla frågor och tack till våra experter! Nu stänger vi chatten.

 

Gå till toppen