Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olika synsätt på olika simsätt

Crawl anses lättare och går bra att lära sig tidigare än bröstsim. Därför tycker Svenska simförbundet att det borde vara det simsätt som barn får lära sig först.

– Ju tidigare barn får vattenvana och lär sig simma desto bättre. I dag vill många sätta barnen i simskola när de är så små som fyra år, då är de inte mogna för bröstsim, säger Lena Andersson-Stenquist, simkunnighetsexpert i Svenska simförbundet.
Motoriskt är ordentliga arm- och bentag inte lätt. Ofta sägs det att barnen bör vara minst sex år för att få till det. Crawlens sparkande bentag och vevande armar är inte lika avancerade.
– Att man ska lära sig bröstsim i första hand är ett förlegat synsätt, säger Lena Andersson-Stenquist.
Men Svenska livräddningssällskapet tycker att bröst- och ryggsim är viktigast ur livräddningssynpunkt. Andra simsätt är bonus. Annika Adamsson är ledamot i Svenska livräddningssällskapets länsförbund.
– Jag håller med om att det kan vara svårare att lära sig bröstsim. Men när barnen väl kan göra stora, kickande bentag har de större kapacitet att rädda både sig själv och någon annan i land.
De simskolor som börjar med crawl drivs oftast i simklubbars regi. Men någon klar bild över vilka skolor som står för vilka synsätt, är inte lätt att få.
– Klubbarna är ofta inriktade på tävlingssim, åtminstone så småningom. Och visst kan du få fram bra simmare på crawl, men det är ju inget som handlar om livskvalitet och livräddning, säger Annika Adamsson.
Lena Andersson-Stenquist håller inte med:
– Det viktigaste är att barnet har vattenvana och inte får panik om något händer.
Gynnar crawlen och det faktum att barn börjar i simskola tidigare klubbarna?
– Den tidiga vattenvanan är ju själva vinsten. Visst kan det gagna klubbarna. Är de bra på exempelvis crawl kanske de vill fortsätta.
Chatta med Mona Lisa Wernesten från Svenska livräddningssällskapet och med Lena Andersson-Stenquist från Svenska simförbundet om de olika simsätt de lär ut, idag kl 13–14 på Sydsvenskan.se.
Gå till toppen