Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

De skarvar på grunt vatten

Mitt ute på Öresund jobbar 24 kabelrallare med att återuppliva Lillgrunds vindkraftpark.
I veckan ska de 48 kraftverken börja snurra igen efter att ha stått stilla sedan i maj.
Putsdukar och kilovis med fett är några av verktygen i precisionsjobbet.

Runt 70 meter ny kabel skarvas in mitt på den sju kilometer långa kabel som ansluter Lillgrund och ställverket i Bunkeflo.
I helgen blev jobbet klart. Och vilken dag som helst går vindkraftverken igång.
– Det gör ont i hjärtat varje dag de står stilla, säger Fredrik Forslund, Vattenfalls platschef för Lillgrund.
Sedan förra måndagen ligger det specialutrustade fartyget Vina ankrat strax söder om Öresundsbron.
Där, 3 300 kabelmeter ut från land, hände plötsligt något klockan 15.21 den 12 maj.
Strömmen bröts av ett kabelfel. Elflödet från vindkraftverken tvärstoppades och vingarna stannade.
– Vi har fortfarande inte analyserat färdigt varför. Det verkar inte ha varit en felaktig ankring som det spekulerats i. Det blev fel i bara en av de tre kopparkablarna i den stora kabeln, säger Fredrik Forslund.
Avbrottet var det första i sitt slag sedan Lillgrund invigdes. Och ett fel på en grov undervattenskabel kräver en diger insats: lokalisering av felet, upphandling av kabelspecialister, inhyrning av servicefartyg och utrustning.
– Lyckligtvis hade vi reservkabel på lager. En kabel av det här slaget har annars en leveranstid på två år, säger Fredrik Forslund.
Ute på fartyget Vina har arbetet pågått sedan i måndags. Dykare har hämtat upp den sträcka av kabeln där felet finns och sjuttio meter har klippts av med hydraulsax innan det verkliga precisionarbetet tagit vid.
På däcket står två sammanfogade containrar där det närmast kirurgiska skarvningsjobbet görs.
Kabeln är 16 centimeter tjock och innehåller tre rejäla kopparkablar samt en fiberkabel med 48 fibrer.
De två skarvarna ska millimeteranpassas, anslutas och isoleras. Ett jobb som tar upp till tre dagar per skarv.
I ena änden i skarvhusmodulen går kabeln från Lillgrund in, och vid det starkt belysta ”operationsbordet” i mitten lägger Niklas Chronwall, Richard Lindberg och Hilding Nilsson sista handen vid anslutningen till den nya kabeln.
Skarven har täckts med gummi som de tre nu turas om att putsa med putsduk för att få den absolut slät innan de fettar in den med tjocka lager och med gemensamma krafter drar över ännu ett isolerande gummiskikt.
Besättningen håller stenhård koll på vädret.
– Drar det in åska måste vi sluta. Skulle det slå ner i ställverket i Bunkeflo känns det garanterat i den här änden av kabeln, säger Mikael Hess, ännu en av kabelspecialisterna.
De närmaste dagarna provkörs Lillgrund innan anläggningen återuppväcks till full drift. Förhoppningsvis, tillägger Fredrik Forslund – ur djupet av sitt hjärta.

Lillgrund

Lillgrunds vindkraftspark invigdes i juni 2008 och är med sina 48 vindkraftverk Sveriges största havsbaserade vindkraftpark och en av de största i världen. Det ligger i Öresund sju kilometer utanför Klagshamn.
Anläggningen har producerat mellan 304 och 348 GWh el 2008-2012 och haft en tillgänglighet på mellan 95 och 99 procent under åren. Det innebär att den producerat el till motsvarande 60 000 hushåll per år.
Årsskiftet 2011–2012 producerades 7,4 procent av landets vindenergi i Skåne, där 17 procent av landets vindkraftverk då fanns.
Gå till toppen