Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vattenrenarna klarar en monsun

När Powerheats vattenreningsteknik skeppas iväg står det ofta ett företag i Asien, på Balkan eller i USA på adresslappen.
Men kunderna för uppdragstillverkningen kan finnas på nära håll – som i Staffanstorp.

2012 var ett svart år för stålföretaget Powerheat, som då var en del av Pilumkoncernen. Trots det köpte tre medarbetare loss fabriken på Risyxegatan i Fosie industriby. Vd Peter Csirmaz säger att drivkraften bakom beslutet att köpa företaget var att behålla arbetstillfällen i Malmö.
Kontorschefen Emil Claesson är mer direkt.
– Jag såg en potential, en möjlighet att tjäna pengar, säger han.
– Men vi behövde en finansiär, berättar Peter Csirmaz och då hittade vi Einar Haugland och hans familj.
I dag äger Peter Csirmaz, Emil Claesson och Roné Jönsson en tredjedel av företaget. Resten är familjen Hauglands.
– Powerheat motsvarar ungefär en femtedel av familjens företagsgrupp, säger Peter Csirmaz.
Det betyder cirka 23 miljoner i omsättning och förhoppningsvis ett plus på resultatraden när 2013 är slut.
På den vita tavlan som hänger i mötesrummet är de senaste ordrarna antecknade.
– Den här fick vi genom referenser, den här genom kontakter, den här tog ett års bearbetning och denna kom efter ett mässbesök, berättar Peter Csirmaz samtidigt som han pekar på företagsnamnen och summan som ordern är värd.
Mötesrummet ligger bara ett par steg från den stora fyrkantiga fabrikslokalen som bevakas av två hundar från ett vaktbolag nattetid.
Precis innanför fabriksingången står vattenskärmaskinen som klarar stål, trä och plast. Danny Heide och Nihab Salah arbetar den här dagen vid maskinen som får upp till 3 600 bars tryck i vattenstrålen [1 bar är ungefär lika med lufttrycket vid havsytan]. Denna förmiddag skär den bland annat ut hål i ett plastmatteliknande material och skär upp tjocka trästavar för emballaget till en vattenreningstank som ska skeppas iväg.
Powerheat är sprunget ur Limhamnsföretaget Percys plåt som startades för sextio år sedan. Den egna produkten Hyco, som är ett vattenreningsverk, står för en stor del av företagets intäkter, en teknik som passar bäst i områden där det plötsligt kommer stora vattenmängder i samband med monsunregn, issmältning eller när floder svämmar över. Men även reningsverket i Sjölunda har ett för att ta hand om dagvattnet när det kommer i stora mängder.
– När vi har vattenreningsprojekt står de för en stor del av intäkterna, men i perioder är det legotillverkningen som är basen, säger Peter Csirmaz.
I ett stort tält betar Sergio Baquedano färdiga produkter. Betningen är till för att göra de svetsade ytorna och de färdiga produkterna helt rena. Både små lådliknande produkter och en jättetank utsätts för behandlingen.
Gastuberna står på rad inne i den 2 000 kvadratmeter stora lokalen som en påminnelse om att svetsning är en viktig del av företagets arbetsuppgifter. När Sydsvenskan är på besök är det endast Emsud Hamzic som arbetar vid en svets.
Peter Csirmaz berättar att det är svårt att hitta licensierade svetsare med svensk utbildning idag. Flera som arbetar på Powerheat har fått sin utbildning utomlands.
En bit bort står Roné Jönsson, en av de tre delägarna, och borrar hål i vinkeljärn. Han penslar borret med smörjolja för att både smörja och kyla det. Penslingen gör att borret håller längre.
I ett hörn av lokalen finns en verktygsverkstad. Här tillverkas specialverktyg till olika arbetsmoment där den ordinarie utrustningen inte räcker till.
De tre ägarna räknar med att företaget ska växa. Målet är att omsätta fyrtio miljoner kronor inom fem år. Det är nästan dubbelt så mycket som idag.

Powerheat

Andel export: 50 procent.
Största exportmarknad: USA.
Produktionen i Skåne har pågått sedan: 1953.
En typisk kund är: ”Vi har ingen typisk kund eftersom vi jobbar i flera branscher. Krav på hög precision och hög svetskompetens är en gemensam nämnare.”
Därför tillverkar vi i Skåne: ”Vi har en lång historik här i Malmö med en effektiv produktionsapparat. Vi har tillgång till personal med en hög spetskompetens i Malmöområdet och personalen är den starkaste delen i vårt bolag.”
Gå till toppen