Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dryckerna till sommarcigarren

Anders Fagerström tipsar om de bästa dryckerna till sommarens cigarrer.

Ty det är nu vi kan sitta utomhus en halvtimme, tre kvart eller mera (beroende på garrens storlek) och njuta sin havanna. Denna kontemplativa stund får jag numera aldrig när det är kallt ute eftersom min närmsta nästa (hustrun) ogillar cigarrök. Därtill är allt röketyg portat från krogar och barer nuförtiden, vilket i och för sig gör att en kille som gillar Montecristo nr 4 blir en hyfsat hälsosam typ under nio månader av året.
Då gäller det att nu passa på att bryta ner kroppen men samtidigt bygga upp själsstyrkan nu under de ljumma sommarkvällarna!
I sällskap med någon – eller något i glaset.
Dra dig undan det otäcka grilloset och låt luften fyllas med ädel arom från annan glöd och från kupa!
Här några favoritavecer till en kuban, puertorican eller honduran: en sherry, två tequilor, en rom och en armagnac. Cognac kan ni hitta själva!
Palo Cortado Península Solera Resrva, 8233, 149 kr
Sherry är det mest underskattade av alla viner. Att få ett så välgjort vin som väntat länge på att du för en blygsam slant skall få glädjen att hälla upp ett glas till eftertanke och själslig uppbyggelse. Helt torrt med nötig ton och massor av torkad frukt. Om du väljer att ta vinet till en cigarr i stället för till lite pata negra-skinka eller salta mandlar så doppa gärna den snoppade spetsen i ett glas med sherry av palo cortado- eller olorosotyp så lyfter anden ännu mera. Så gör spanjorerna, Europas mest cigarrälskande folk.
Don Julio Blanco, best nr 86865, 429 kr
Frågar du mig är det en blanco i åtta av tio tequilasessioner. En riktig 100-procentig agave-blanco, inte skit med en röd plastsombrero som kapsyl. Denna vita favorit har en harmonisk citrusfriskhet och balans med fräsch fruktighet som i någon mån påminner om en kvalitetsgrappa utan parymerade inslag. Njutes en cigarr till, så välj en inte allt för tung sak, Romeo y Julieta blir bra.
Los Tres Toños Añejo, best nr 86291, 399 kr
Detta är en tequila som du skall bjuda dina bästa Islaywhisky-älskande vän på, ty det finns en påfallande gemensam rökig, nästan tjärig karaktär med tobaksinslag i detta synnerligen prisvärda och något eldiga destillat från agaven. Serverad i en kupa eller ett grappaglas kan man sniffa och smutta på denna tequila i en knapp timme, ända tills det sista av garren slocknar i askkoppen. Kvar i munnen finns aromerna från tequilan.
Rivière du Màt Traditionel Vieux, 326, 349 kr
Rom förknippar vi med Västindien men denna kommer från den franska ön Réunion i Indiska oceanen och är riktigt god och trevlig för sitt pris med härlig karaktär av torkade fikon, mellanmörk choklad och behärskad sötma. En ångande, kraftfull java och en inte alltför kraftig havanna av en dubbelcoronas storlek sitter som en keps till. Skulle du mot förmodan inte älska denna mörka rom som avec så kan du ha den som bas till en Rum Punch en varm afton: 3/4 mörk rom, 1/4 pressad lime, lite farinsocker och florsocker och en liten sluring grenade. Kör med is i en mixer och häll upp.
1973 Samalens, 384, 50 cl 499 kr
Med lång lagring tonar frukten bort, det gäller vin såväl som sprit. Armagnac, som kommer från sydvästra Frankrike, njutes gärna lagrad. Armagnac kan bli hur dyr som helst, men denna har vilat i 40 år, blir din för ett rimligt pris. Hög smakdensitet med choklad och romrussin och en lätt ton av apelsin- och pomeransskal. En god princip är att cigarren skall ha lika hög kvalitet som avecen. Så snåla inte hos tobakshandlaren, det kan ju bli din stund på jorden!
Gå till toppen