Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Intel etablerar sig i Lund

Intel etablerar en utvecklingsavdelning i Lund. Den amerikanska processorjätten tar över cirka femtio anställda från ST-Ericsson.

Bild: Foto: Scanpix
Intel kommer att erbjuda jobb till mjukvaruutvecklare med kompetens inom operativsystemet Linux. Karin Hallstan, presstalesperson på Ericsson, bekräftar uppgörelsen.
– Vi är jätteglada över detta och vi tror att de anställda ser det som någonting positivt också. Det rör sig alltså om femtio anställda som inte annars hade gått över till Ericsson.
Per Fryking, klubbordförande för Unionen, ser fram emot Intels ankomst.
– Det är jättekul att ett så stort företag kommer och etablerar sig hos oss i Lund.
För att etableringen ska bli av krävs att ett visst antal av de aktuella utvecklarna accepterar Intels erbjudande. Karin Hallsten vill inte berätta exakt var gränsen går, men säger den "ligger på mer än hälften" av de omkring femtio medarbetare som i så fall berörs.
De aktuella medarbetarna kommer på grund av tidspressen att till en början att sitta kvar i ST-Ericssons lokaler vid E 22:an och trafikplats Lund norra.
– Den första augusti går man över om allting får grönt ljus. Vi har åtagit oss att jobba för att lokalfrågan inte ska bli ett hinder, säger Karin Hallstan.
Per Fryking säger att Ericsson gjort ett "jättejobb" med att hitta lösningar för några av de 500 anställda som drabbas av neddragningarna i Lund.
– Vi har inte varit en aktiv part, men har fått fortlöpande information och hela tiden haft inställningen att inte obstruera detta på något sätt. Jag är imponerad av att de fått det i hamn på så kort tid.
Joakim Nelson, styrelseordförande i klusterorganisationen Mobile Heights, är imponerad även han.
– Det är ett fantastiskt resultat av ambitiöst arbete från flera aktörer, inte minst ST-Ericsson. Att vi är många som har goda relationer med den här typen av bolag, och promotar mobilskåne och all kompetens som finns här när vi träffar dem, bidrar säkert till att de ser den här regionen som högintressant.
Intels informationschef i Norden, Camilla Törnblom, vill inte säga något om bolagets framtida planer för sitt nya utvecklingskontor. Men hon säger att bolaget valde Lund just på grund av tillgången på medarbetare med rätt kompetens.
– Deras kompetens passar Intel väldigt väl, eftersom vi har varit en av de ledande bidragsgivarna till Linux-communityt. Den expertis och erfarenhet som de anställda i Lund bidrar med kommer att ytterligare stärka Intels medverkan i utvecklingen av Linux.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen