Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Starkare ihop i ”Cohero”

Först kraschar flygplanet, sedan vaknar jag och tre andra överlevande på en öde ö mitt ute i havet. Det finns ingen mat, bara några flaskor vatten. För att överleva är vi tvungna att bygga en flotte som kan ta oss från ön.

Så ser inramningen ut till spelet Cohero som – tre månader efter att jag provade det första gången – fortfarande sysselsätter mina tankar. Detta nyutvecklade spel är unikt på flera sätt. Spelmakarna är huvudsakligen psykologer. De tar avstamp i de systemkriser som vårt samhälle sjunker allt djupare ner i – klimatförändringar, sinande resurser, finansiellt haveri – och konstaterar att framtiden kommer att innebära en turbulent resa. Bästa sättet att klara av denna: att arbeta tillsammans med andra. Vilket är lättare sagt än gjort i dagens extremt individualistiska samhälle. Spelets syfte är därför att utveckla en gruppdynamik så att grupper bättre klarar av att lösa komplexa problem. Ny psykologisk forskning visar nämligen att väl fungerande grupper kan bli betydligt mer intelligenta än summan av sina delar. Omvänt gäller att grupper som fungerar dåligt kan agera urbota korkat.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen