Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Dement hämtades av polis

Den demente 86-åringen var högljudd, upprörd och stökig. Då ringde vårdpersonalen efter polisen.
– Jag hittade min far i pyjamas, rufsig i håret med fel sko på fel fot mellan två poliser på psykakuten, säger Marie Olsson.

”Min far är bland det finaste jag har. Det är smärtsamt nog att inte kunna finnas på plats och ta hand om honom”, säger Marie Olsson.Bild: Patrick Persson
Hon är ledsen och arg över det som hände på vårdentreprenören Attendos korttidsboende i Oxie där hennes pappa tidigare bodde.
En natt i slutet av maj ringde telefonen hos Marie Olsson. Av en sjuksköterska fick hon veta att pappan varit argsint och uppfört sig så illa att personalen inte hade kunnat hantera honom.
Istället hade man kallat på polis som hämtat fadern. Någon timme senare hittade Marie Olsson honom på psykakuten.
Enligt sjuksköterskans händelsebeskrivning hade Marie Olssons far under en tid uppträtt allt mer aggressivt nattetid. Hon beskriver hur 86-åringen med stor kraft slitit i dörrar till andra boendes rum, hur han sparkande och klösande med armvridningar och fasthållning försökt hindra vårdanställda från att lämna ett rum.
Marie Olsson har svårt att tro på uppgifterna:
– Min far är en gammal, svag man nästan utan syn och hörsel som stapplar fram. Jag tvivlar inte på att han kan ha varit högljudd och stökig. Det är ofta dementa människor. Det är en vanlig typ av situation som personalen borde kunna hantera.
Några dagar senare fick Marie Olssons syster veta att fadern åter varit stökig och besvärlig. När systern besökte honom hittade hon åtta stora blåmärken på armar och handleder. För systern berättade han att han fått armarna omvridna och blivit inlåst på sitt rum.
– Ingen har kunnat förklara hur blåmärkena har uppkommit, säger Marie Olsson som tror att orsaken är hårda tag från personalens sida.
Fadern har numera flyttats till ett annat vårdboende. Marie Olsson och hennes syskon har anmält händelserna till Malmö stad, Socialstyrelsen och polisen.
Hon menar att ansvaret inte bara vilar på vårdboendets personal.
– Alltför låg bemanning försätter människor i omöjliga situationer. Attendo borde ha ökat bemanningen så att personalen klarade situationen och Malmö stad som handlat upp tjänsten borde ha ställt högre krav på bemanning.
Gå till toppen