Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Herrfotbollen prioriteras

Fotbollsdamerna i division 2 har inte längre några linjedomare på matcherna. Skåneboll har valt att prioritera de få assisterande domarna som finns till herrarnas division 6.

– Vi spelar i den högsta regionala divisionen innan det hamnar under Svensk fotboll och ändå har vi inte linjedomare, det tycker jag är väldigt dåligt av förbundet, säger Hampus Hannula som tränar Husie IF:s damlag.
Förra året spelade laget i trean – med linjedomare. Efter serieomläggningen spelar de i division 2, men trots den höga nivån spelas matcherna utan assisterande domare.
– Det är jättetråkigt, speciellt när det är så jämnt som det är i vår serie. Många matcher har slutat med uddamålsvinst och ett feldömt mål betyder mycket, säger Liza Dagsberg som spelar mittback i Husie.
– Jag har bra koll som back, och det har varit många feldömda mål – åt båda hållen såklart. Det förändrar hela vårt spel, jag kan inte satsa på att hålla linjen för att ställa en spelare i offside eftersom domaren kanske inte ser.
Förslaget att ta bort linje- domare i damernas division 2, och även i herrarnas division 7, röstades igenom på årsmötet där samtliga skånska klubbar – många dock utan damlag – fick rösta.
– Det är klart att de som inte har damlag röstar för att ta bort domarna från damerna och sätta dem till ungdomslag och herrar. Jag har inte hört någon damlagsklubb som röstat för att ta bort dem, säger Alejandro Cardona, tränare i Lunds SK.
Anledningen är att det helt enkelt finns för få domare och att förbundet måste prioritera.
– Vi vill använda de domarna som finns där de behövs och där de gör mest nytta. Om det råkar vara en dam eller herre som spelar där spelar mindre roll, säger Mats Hansson som är tävlingsansvarig på Skåneboll.
Varför gör de mer nytta i herrarnas division sex herr än i damernas division två?
– För att den fotbollen går betydligt fortare. Det är fler händelser på planen, många fler domslut som måste fattas. Det har vi ju sett på matcher som spelats nu, jag tror det var svenska landslaget som förlorade mot ett P15-lag så den statistiken finns ju.
Spelare och tränare i Lunds SK och Husie IF tycker inte att resonemanget från förbundet håller.
– Jag har själv spelat i division 6 för inte så länge sedan, och linjedomare behövs bättre i damers division 2. Inte för att det går snabbare, ett division 6-lag vinner över oss alla dagar i veckan på grund av andra fysiska förutsättningar, men det är mer välspelat i damernas division 2 och fler domslut på gränsen. Division 6 är lättare att döma från mitten, säger Hampus Hannula.
Att det skulle vara otillräckligt med en domare i division 2 håller inte Mats Hansson med om.
– I de matcherna jag själv har dömt har jag inte haft några bekymmer, jag har naturligtvis varit ute och "testat" det här beslutet.
Däremot är han inne på att ta tillbaka linjedomarna till division 7 igen eftersom det varit så stökigt där.
– Vi har haft våldsamma matcher och en del polis- anmälningar och det är möjligt att vi behöver se över det beslutet till nästa år och eventuellt prioritera om igen.
Alejandro Cardona tycker inte att argumenten är tillräckliga.
– Som en av tjejerna i LSK sa: "Ska vi behöva slåss på planen för att få linjedomare?"
Liza Dagsberg i Husie är besviken på förbundet.
– I division 2 satsar man hårt för att komma upp i ettan och vidare, det tror jag inte att man gör i division 6. Det känns frustrerande och nedvärderande att fotbollen går till så här i Sverige. Damfotbollen är ändå bra här, så varför inte satsa på oss?

Samma möjligheter

Målsättningen med jämställdhetsarbetet inom fotbollen är att flickor, pojkar, kvinnor och män inom fotbollsrörelsen ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.
Detta innebär att flickor och pojkar, kvinnor och män, ges lika möjligheter att utöva sin idrott, fotboll och att kvinnlig och manlig fotbollsutövning värderas lika och prioriteras på ett likvärdigt sätt.
(Utdrag ur Svenska fotbollförbundets jämställdhetspolicy)
Gå till toppen