Sverige

Annie Lööf vill ha giftfri dag

Annie Lööf kom till Almedalen med två önskningar: En giftfri vardag. Och att få skjuta varg. ”Det är dags att EU håller tassarna borta och vi faktiskt får jaga varg”.

Bild: Foto: Scanpix
Centerpartiet är hårt pressat i opinionen. Ligger lika ofta under som över spärren till riksdagen i opinionsmätningarna.
Partiet brukar kalla sig "alliansens gröna röst". Men i en Sifo-mätning i juni uppgav bara 4 procent av de tillfrågade att Centern är det parti de har störst förtroende för i klimatfrågor. 46 procent svarade Miljöpartiet.
Men på Gotland har partiet ett starkt fäste och i går hade rörelse mobiliserat: Lekpark där småbarn trampande runt på gröna JohnDeere-traktorer i plast och en entusiastisk kör från ungdomsförbundet Cuf som skanderade "Annie! Annie!"
Annie Lööfs nyhet handlade om gifter.
Bisfenol A, som togs bort ur barnmat för något år sen, ska totalförbjudas. En kemikalieskatt ska utredas.
– Vi behöver en giftfri vardag, sade Annie Lööf.
I fjor i Almedalen idkade Annie Lööf självkritik - "alliansens har kört fast" - och bjöd in till nytändning hemma i Maramö.
Ett år senare slog hon sig för bröstet för att regeringspartierna dragit igång nya arbetsgrupper för att ta fram en ny politik inför valet.
Lööf är inte nöjd med dagens politik.
– Vi behöver en arbetslinje som inte är halv, sade hon. En jobbskaparlinje.
Centern vill ha sänkta arbetsgivaravgifter för småföretagare, införa fler undantag från turordningsreglerna i arbetsrätten - och konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen med en "jobbsökarpeng".
Hittills har finansminister Anders Borg sagt nej.
Annie Lööf vill profilera Centern som småföretagarnas parti. Sverige behöver fler entreprenörer i Sverige.
– Nu får det vara slut med socialism och centralplanering, slog hon fast i sitt tal.
Om kravet riktades mot Anders Borg, Socialdemokraterna eller någon annan förblev oklart. Alliansen har ju trots allt regerat Sverige i sju år.
På det hela blev Annie Lööfs tal inför en gles publik en seg historia med långa konstpauser mellan varje mening.
Men några gånger tände det till lite grand.
Som när hon attackerade SD-ledaren Jimmie Åkesson för hans utfall mot reformen om vård till papperslösa.
– Ärligt talat, när han står på den här scenen och har mage att kalla dagen då papperslösa barn, unga, kvinnor och män får rätt till vård för skammens dag - då mår jag illa!
Och som när hon flirtade med landets glesbygdsbefolkning genom att slå fast att det är hög tid att börja jaga varg i Sverige.
Gå till toppen