Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gosa med en gås på 4H-gård

Alla barn vill inte spela fotboll på sommaren och när inte vädret tillåter ett dopp så är det rätt skönt att tillbringa en stund bland djuren istället.

På 4H-gården i Barsebäck försöker Hampus Erdös och Elliot Jönsson hindra geten Melon från att smita ut ur hagen medan lillgeten Kiwi inte vill gå in där.
Efter en stunds kämpande får istället Melon komma ut och med ett koppel om halsen ger hon sig genast på en vresros som sticker upp vid väggen.
– Det är kul här, säger bägge killarna medan de försöker få bort geten från blommorna.
På vintrarna brukar de simma mycket men på sommarlovet är det skönt att vara på gården och träffa djuren.
Favoriterna hos barnen är kaninerna som annars bor inne i den gamla ladugården som Adrian Hanssons morfars far var den siste att bruka innan han flyttade därifrån i början på 1980-talet.
Sedan dess har huset varit bostad fram till för något år sedan, när Louise Forsell såg att det stod tomt och hörde sig för om hon kunde få hyra gården.
Det gick bra och nu är 4H-gården i full gång med kaniner, getter, höns, gäss och katter.
– Titta här, säger Louise Forsell och håller upp en dygnsgammal kattunge.
Ett sus går genom den samlade barnaskaran.
– Oh, kan vi inte få gosa med den, hörs en röst säga.
– Den måste bli lite större först. Så ni får vänta ett tag till, säger Louise Forsell och stoppar tillbaka kattungen i kojan.
Under det halvår gården varit öppen har ett hundratal barn anslutit sig och fler får plats.
– Det är så kul att se hur barnen lär sig ta hand om djuren och varandra. De mindre ser upp till de större som i sin tur får lära sig ta ansvar på ett bra sätt, menar Louise Forsell.
Förhoppningar finns om att hyra en större del av gården och ta dit fler djur.
– Fast då krävs det mer pengar. Vi drivs ju helt ideellt med medlemsavgifter och sponsorer. Men till nästa år får vi se hur det blir, säger Louise Forsell.

4H-gårdarna

De 4 H:na i namnet står för huvud, hand, hjärta och hälsa. Syftet med gårdarna är att barnen ska skaffa sig nya erfarenheter i en bondgårdsmiljö.
I Skåne finns det 5 stycken 4H-gårdar. I Malmö, Veberöd, Barsebäck och två i Lund.
Gå till toppen