Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kafkaprocess avskräcker inte Navalnyj

Under den avslutande dagen av rättegången mot den ryske juristen, antikorruptionskämpen och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj läste en man i publiken demonstrativt en rysk pocketupplaga av Franz Kafkas absurda domstolshistoria Processen. Det som pågick i den verkliga domstolen i provinsstaden Kirov var inte mindre absurt.
Aleksej Navalnyj håller sin slutplädering inför domstolen i Kirov.Bild: Evgeny Feldman
Anklagelserna mot Navalnyj och affärsmannen Pjotr Ofitserov är förnuftsvidriga. Ofitserovs företag påstås ha gjort en vinst på vidareförsäljning av virke från ett statligt bolag. Det är sant. Men därefter ska Navalnyj och Ofitserov ha förskingrat inte bara den försumbara vinsten, utan hela köpeskillingen – trots att inköpspriset för virket bevisligen betalats in på det statliga företagets konto.
Nätaktivisten Navalnyj har lagt ut hela åtalet på nätet, eftersom utredningsmaterialet enligt honom tydligt visar att inget brott har ägt rum. Experter som gått igenom det digra materialet har kommit till samma slutsats – men ingen utredning av oberoende experter tilläts av domstolen i Kirov.
Handlingarna visar också att den ryska säkerhetstjänsten FSB avlyssnat Navalnyjs telefonsamtal sedan 2009. Det mest graverande avlyssningsmaterialet verkade vara att Navalnyj i sina privata telefonsamtal svär grovt och mycket. Svordomarna gjorde att nätsändningarna från domstolen barnförbjöds.
Spektaklet liknar en tv-serie, sa Navalnyj i går i domstolen.
”Ett av dess viktigaste syften är att i riksnyheterna i tv berätta att jag har förskingrat virke”, sa han. Men sagor i tv-rutan kan inte stoppa arbetet mot verkliga skurkar, lovade Navalnyj.
Den karismatiske Aleksej Navalnyj blev den mest omtalade mannen i den ryska bloggosfären i februari 2011. Då lanserade han webbplatsen Rospil, som på ett kreativt sätt använder den statliga upphandlingsdatabasen och det ryska nätsamfundets samlade kunskap för att avslöja korruption.
Pengarna till verksamheten har samlats in som små bidrag från ryska internetanvändare, och Navalnyjs antikorruptionsfond har gång efter annan avslöjat höga befattningshavare som berikat sig på skattebetalarnas bekostnad.
”Ju bättre jag lyckas i arbetet mot korruptionen, desto jobbigare tycker de att jag är. Det i sin tur ökar risken för att jag hamnar i fängelse”, sa Navalnyj när Sydsvenskan intervjuade honom för två år sedan.
Nu har han blivit för farlig för makthavarna. Det är därför åklagaren i går krävde att han straffas med fängelse i sex år för den påstådda förskingringen, trots att ingen kunnat bevisa att Navalnyj skulle ha tjänat ett rött öre på virkesaffärerna.
Navalnyj är på fri fot tills domen avkunnas den 18 juli, men tänker inte låta sig skrämmas och fly till utlandet, sa han i sin känslofyllda slutplädering.
”Jag kan inte fly från mig själv. Detta är vad jag vill syssla med. Ingen av oss har rätt till neutralitet. Ingen har rätt att låta bli att göra världen bättre.”
Den som ställer sig åt sidan för att vänta och se ställer sig i verkligheten på de korrupta makthavarnas sida, sa Navalnyj i talet som direktsändes på nätet.
De som tittade på kvällsnyheterna på ryska ettan fick inte höra ett ord av Navalnyjs försvarstal. I stället inleddes sändningen med en smygfilmad video som påstods visa hur en annan oppositionspolitiker, Jevgenij Urlasjov, tar emot en muta. Därefter visades Urlasjov själv upp – i en bur.
Gå till toppen