Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: Efterlyser en sorgpeng

Regeringen bör skyndsamt se över möjligheterna att införa ett system med sorgpeng, skriver organisationen Sams.

Föräldrapeng får man när någon föds. Varför inte en sorgpeng när någon dör?
Att få barn är en stor händelse. Det är också en stor omställning, man behöver tid att anpassa sig.
Det nyfödda barnet behöver omsorg och kärlek. Föräldrarna behöver tillbringa så mycket tid som möjligt med barnet. Föräldrapengen gör att de inte behöver arbeta utan kan ägna all sin tid åt barnet och åt att anpassa sig till ett nytt liv.
Att förlora en nära anhörig är också en omvälvande händelse. Kanske förmår man inte jobba. Men hur ska man göra för inte vara tvungen att arbeta? Idag finns bara ett sätt. Att uppsöka en läkare och bli sjukskriven. Organisationen Samarbete för människor i sorg, Sams, vill ändra på det.
Sams vill införa en sorgpeng. Systemet ska vara det samma som för föräldrapengen. Den sörjande ska alltså själv kunna disponera ett antal dagar under en viss tidsperiod. Det skulle göra att den sörjande i lugn och ro och i egen takt skulle få möjlighet att bearbeta sin sorg. Den sörjande skulle dessutom inte belasta vården.
Idag tvingas läkare att diagnostisera sorgereaktioner som sjukdom. Med diagnoser som depression och liknande i sina journaler kan de som haft sorg stöta på problem senare i livet. Det kan till exempel uppstå svårigheter i kontakten med försäkringsbolag, som anser att den som varit sjukskriven för depression tillhör en riskgrupp. Då tas ingen hänsyn till den bakomliggande orsaken till sjukskrivningen, alltså en normal sorgereaktion som under en tid medfört att man inte orkat arbeta.
Men skulle inte införandet av en sorgpeng bli fruktansvärt dyrt? Nej, inte alls. Det visar en undersökning som Sams har genomfört bland sina medlemsorganisationer. Den genomsnittliga tiden för sjukskrivning var 29 veckor under de första två åren efter dödsfallet. Av den totala sjukskrivningstiden var 60 procent heltid. Omräknat till ett system med sorgpeng betyder det möjlighet till 100 dagars sorgpeng under en tvåårsperiod.
Men finns det inte risk att ett system med sorgpeng skulle missbrukas? Nej, det tror vi inte. Inom Sams har vi erfarenhet av tusentals personer som förlorat en nära anhörig och i samband med det blivit sjukskriva. Tanken på att komma tillbaka till arbetet är mycket central för många, men stressen att inte veta om man blir sjukskriven eller inte, leder ibland till längre sjukskrivning än nödvändigt.
Regeringen bör skyndsamt se över möjligheterna att införa ett system med sorgpeng. Inom Sams är vi övertygade om att ett sådant system skulle göra att många som mist en närstående kommer tillbaka till jobbet snabbare än idag.
Sorg är ingen sjukdom och ska inte diagnostiseras som en sådan. Sorg som inte får bearbetas i lugn och ro kan däremot leda till sjukdom. Den som sörjer måste själv får kontroll över den tid som behövs för att bearbeta sin förlust och anpassningen till sitt nya liv.

Håller du med om att en sorgpeng bör införas? Kommentera artikeln. 

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen