Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rakt på med en blinkning

Det finns mycket fotografi att se i Sommarsverige. Historiska vingslag på Landskrona museum, Kenneth Gustavsson och Thomas Wågström på Fabriken i skånska Bästekille, Christer Strömholm i Marstrand, Mattias Klum på Läckö slott i Västergötland, Helmut Newton och Håkan Elofsson på Fotografiska i Stockholm och Hans Gedda på Abecita konstmuseum i Borås är alla värda ett längre stopp, men bäst är Imogen Cunningham (1883–1976) på Kulturhuset i Stockholm – ett måste för alla som vill uppleva fotografins magi.
”Martha Graham 2”, 1931 .Bild: Imogen Cunningham
En svängdörr skiljer stöket på ”Plattan” från det svala och dunkelt belysta utställningsrummet med 170 verk som spänner över mer än 70 års arbete. Här finns blinkningar till nära nog allt och alla och en elegans signerad en av den fotografiska modernismens främsta visionärer.
Imogen Cunningham var medlem av gruppen f/64 som satte en ära i att fotografera rakt (straight photography), men hon experimenterade och sökte nya uttryck i sin jakt efter det särpräglade i det ordinära. Den tredimensionella verkligheten förvandlade hon till tvådimensionella former och det perifera satte hon ofta i centrum – och blev en mycket viktig fotografisk förebild.
Gå till toppen