Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bakläxa i fallet med Gäddan

Gäddans p-hus blev fem meter lägre på grund av grannens protester. Men diskussionen fortsätter.

Parkeringshuset Gäddan kan fortfarande bli fem meter högre, om länsstyrelsen klarar sin bakläxa och ger kommunen rätt.Bild: Hussein El-Alawi
Bygget hade startat när Malmös stadsbyggnadsnämnd godkände en höjning av huset till femton meter för att det kommunala parkeringsbolaget skulle kunna inrätta ytterligare hundra platser. Det skulle kompensera en brist i Malmö Live-kvarteret tvärs över gatan.
Ägaren av det taklösa godsmagasinet intill överklagade. Arbetet med huset stoppades. Men efter några månader bestämde sig Parkering Malmös ledning för att fortsätta bygga enligt den gamla planen.
Under tiden gick grannens överklagande vidare till mark- och miljödomstolen. Det hade avvisats av länsstyrelsen med hänvisning till att en kommun bör ha frihet att ordna p-platser och annat viktigt i samhället.
Nu ger mark- och miljödomstolen bakläxa. Länsstyrelsen måste behandla överklagandet på nytt på grund av handläggningsfel. Länsstyrelsen missade att tala om för grannarna att det redan fanns en ny detaljplan för bygget i kvarteret Gäddan vid Citadellsvägen.
Det är alltså en rad lagparagrafer som får mark- och miljödomstolen att skicka tillbaka ärendet. Domstolen utreder om den klagande, som är ägare av ett intilliggande godsmagasin utan tak, har rätt att ha synpunkter. Slutsatsen blir att det inte är självklart, men troligt i det här fallet eftersom höjden på parkeringshuset påverkar marknadsvärdet. Men domstolen tar inte ställning till sakfrågan.
Om förändringen godkänns finns det möjlighet att bygga på i framtiden.
Gå till toppen