Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Mycket tuffare i Malmö”

31 000 står i kö, men bara 1 900 lägenheter är på gång inom det närmaste halvåret. I dag startar Sydsvenskans granskning av bostadsbyggandet.

Klicka på länken nedanför för att se den stora grafiken över bostadsbyggandet i Malmö.
Se Johan Strömbecks stora grafik över bostadsbyggandet i Malmö genom att klicka här (öppnas i eget fönster).

Hundratals bostadsrätter och hyreslägenheter står tomma därför att de kostar för mycket. En orealistisk övertro på framtiden, följt av en utdragen kris och en Riksbank som befarar en bostadsbubbla med höga låneräntor som följd, har fått luften att gå ur Malmös bostadsmarknad.
Kommunens fastighetskontor konstaterar kallt att det är ”nästan helt omöjligt” att sälja nybyggda radhus och bostadsrätter. Fastighetskontoret tvingas därför, motvilligt, att ge byggbolagen ytterligare år på sig att bygga hus som redan skulle ha stått färdiga.
– Det är mycket tuffare i Malmö än på andra håll. Malmö har så stort utbud av nyproducerade lägenheter, säger Susanne Persson, regionchef på Peab Bostad.
Överutbudet har fått bostadsföretagen att tveka och låta sina storstilade planer förbli liggande i ritningsskåpen. Andra lockar med rabatter i olika former eller, som Ikano, ändrar ett tänkt bostadsrättshus vid Lundavägen till att bli till ett hyreshus.
MKB har flera tomma lägenheter på Ön och befarar tuffa tag när det nya huset intill Emporia ska fyllas. Det kommunala bolaget bygger ändå vidare på uppmaning av kommunens politiker.
– Det har blivit en allt större tröghet. I Malmö flyttar endast 8 procent, när det är 20 procent på en normal marknad, säger Sonny Modig, MKB:s avgående chef.
Problemet, enligt Modig, är att dagens hyresmodell får folk att bo kvar. Varför flytta till en nybyggd lägenhet för 1 700 kronor kvadratmetern om du redan bor på bästa läget för 1 100 kronor kvadratmetern?
– En friare hyressättning skulle öka rörligheten, möjligheterna att bygga nytt och då frigöra billiga bostäder för dem som inte har råd med nytt, säger Sonny Modig.
– Malmö är egentligen en liten håla, säger projektchefen Stefan Sandahl på HSB Malmö.
Han sitter i en kraftigt krympt stab på Turning Torsos kontorsplan och försöker få igång ett bygge i Hyllie som HSB Malmö har planerat sedan 2006. Planen nu är att bygga små hyresrätter med en snittyta på 55 kvadratmeter.
– Att bygga smått är ett sätt att hålla nere kostnaderna för de boende, säger Stefan Sandahl.

Varför tror du att det byggs för lite i Malmö? Kommentera artikeln. 

Gå till toppen