Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Dom över död man

Den ryska revisorn Sergej Magnitskij dömdes i går. Han slipper nio år i arbetsläger av en enda anledning: han dog i häktet för över tre år sedan – efter att ha avslöjat korruption.

Dagens dom över en död man i Moskva ses av många som sista spiken i kistan för den ryska rättsstaten. För de dömda själva har domen ingen stor praktiskt betydelse. Buren för de anklagade i rättssalen har stått tom under hela rättegången.
Revisorn Sergej Magnitskij plågades ihjäl på häktet i november 2009, och kan därför inte drabbas av några ytterligare påföljder. Hans chef och medåtalade, den brittiska investeraren Bill Browder, förklarades vara ett hot för landets säkerhet och kastades ut från Ryssland 2006. Han har inga planer på att återvända för att avtjäna de nio år i arbetsläger han i går dömdes till.
Browder och hans offentliga anklagelser om gränslös korruption i den ryska makttoppen har länge irriterat Kreml. Ryssland har försökt jaga honom internationellt, men Interpol anser att anklagelserna mot Browder är politiska, och vägrar därför att efterlysa honom.
Problemen började när Browders investmentbolag Hermitage Capital för sju år sedan grävde för djupt i ryska företag med kopplingar till höga befattningshavare. Skattepolisen stormade bolagets kontor och beslagtog on stor mängd dokument.
Snart därefter användes några av de beslagtagna dokumenten för att begära ut en påhittad skatteåterbäring på motsvarande 1,4 miljarder kronor. Pengarna betalades ut och försvann spårlöst, uppenbarligen med hjälp från höga befattningshavare inom polisen och skattemyndigheten.
Sergej Magnitskij gjorde en anmälan mot några av poliserna som hade beslagtagit dokumenten. De anmälda poliserna fick själva utreda fallet och kom snabbt fram till att de var helt oskyldiga. Däremot kom de fram till att Magnitskij var skyldig till skattebrott.
Förhörsledarna ville att Magnitskij skulle lägga skulden för de påstådda brotten på sin chef, Bill Browder. Han vägrade – och avled efter ett år under allt vidrigare förhållanden i rannsakningshäkte, utan sina mediciner och utan läkarvård. Ingen har ställts till svars för dödsfallet.
Efter Magnitskijs död inledde Bill Browder en internationell kampanj för att avslöja och straffa de skyldiga till dödsfallet. Han retade gallfeber på de ryska makthavarna när han i december 2012 lyckades få USA:s kongress att klubba den så kallade Magnitskijlagen. Lagen förbjuder inresa i USA för 18 namngivna ryska myndighetspersoner som anses skyldiga till Magnitskijs död. Motsvarande inresestopp har diskuterats i flera EU-länder.
Som hämnd snabbehandlade det ryska parlamentet i december 2012 den så kallade Antimagnitskijlagen, som förbjuder inresa i Ryssland för amerikanska medborgare som gjort sig skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter. Lagen stoppade också adoptioner av ryska föräldralösa barn till USA.
Strax därefter inleddes också rättegången mot Sergej Magnitskij och Bill Browder, som båda i dag dömdes för skattebrott.
Gå till toppen