Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hälsa på eller bli stämd

Lider du av dåligt samvete för att du inte besöker dina gamla föräldrar? Tur att du inte bor i Kina. En ny lag har trätt i kraft där föräldrar kan stämma sina barn om de inte kommer på besök. Gamlingarna på hemmen, intervjuade av al-Jazeera, verkar gilla lagen. Men svårare är det för miljoner kineser som är enda barnet, på grund av landets enbarnspolicy – och ännu svårare för de enda barnen som tillhör Kinas 200 miljoner migrantarbetare. Landets blomstrande ekonomi vilar på dem som varje år lämnar landsbygden för att arbeta i städerna.
Bild: Arkiv: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Den taiwanfödda författaren Hsiao-Hung Pais briljanta reportagebok ”Scatter Sand” fokuserar på det samtida Kina. Hon ger röst åt Kinas ”mobila proletärer” – en klass som förvisso upphöjdes som revolutionär förtrupp under Mao, men som idag hotas av ständig utarmning. Vi möter desperata människor som sliter i fabriker, bor i undermåliga bostäder och som armbågar sig fram till anslagstavlan varje morgon i hopp om ett tillfälligt arbete. De är barn till gamla, fattiga, jordlösa bönder och kommer med största sannolikhet inte att stämmas av föräldrarna som förlitar sig på deras minimala inkomst.
Utspelet från den kinesiska staten – på väg mot en fullskalig nyliberal ekonomi – handlar antagligen mer om att slinka undan välfärdsansvaret än omtanke för ensamma själar på äldreboenden.
Gå till toppen