Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högre krav minskar bostadsytan

Ska det vara vackert eller billigt? Kommunens krav gör bostäderna dyrare. Byggföretag sparar genom seriebyggande. Men de som flyttar in har bara en chans: Att klämma in sig på mindre yta.

Trenden pekar mot en återgång till 1960- eller rentav 1950-talets boende. Lägenheterna blir mindre. Friliggande villor ersätts av ett mellanting mellan flerfamiljshus och radhus – en huskropp med fyra lägenheter.
NCC är ett av företagen som prövar ökad standardisering. Företaget räknar med att sänka kostnaden med 30 procent genom att bygga trapphus, badrum och bjälklag på samma sätt för långa serier av bostäder, delvis på fabrik.
– Idag har man mer fokus på arkitektur och unika lösningar. Det är kraftigt kostnadsdrivande, säger marknadschefen Henrik Lindblad, som arbetar med att utveckla ett system för mer standardiserat byggande inom NCC.
Han anser att fördelen för de boende är att huset blir byggt. Hyran ska förhandlas med Hyresgästföreningen och ligga i nivå med andra bostäder.
– Det är så det fungerar, säger Henrik Lindblad.
Hittills har NCC inte lyckats pröva sina standardhus i Malmö. Många byggföretag vittnar om att kraven från kommunen är högre här än på andra håll. Det finns ett Miljöbyggprogram Syd och ett tillgänglighetsprogram, Bättre för alla, som styr utformning och teknik.
– Badrummen måste vara några decimeter större och energiåtgången inte mer än 70 kilowatt-timmar per kvadratmeter istället för 90 kilowatt-timmar per kvadratmeter som är nationellt krav, säger NCC:s affärsutvecklare Johan Hultman.
I många fall måste byggföretagen uppge arkitekt redan i sin ansökan om att få en detaljplan för området.
HSB:s projektchef Stefan Sandahl småler när han hör att Malmö fått ännu ett miljöpris.
– Jo, de brukar visa upp Västra hamnen så stolt.
Bo01, Turning Torso och Hyllie har inte bara fått Malmö att ta på en stor kostym. Också en extra fin. Lite för stor och fin, tycker flera av dem som nu försöker fylla stadens bostäder eller skapa nya.
– Hade Malmö nöjt sig med de krav som Boverket sätter för hela landet hade vi kunnat bygga billigare, säger NCC:s affärsutvecklare Johan Hultman.
Istället blir det mindre lägenheter nästan överallt. Det blir dyrare att bygga, men en lägre tröskel för dem som vill flytta in i nybyggt.
De första husen i Hyllie innehåller mest ettor, tvåor och treor. HSB, som hoppas komma igång med sitt hus vid badet utanför Kroksbäck, räknar med en snittyta på 55 kvadratmeter.
Rikard Roth, som byggt det första huset, har följt kommunens detaljerade krav på arkitektur, grönska och energibesparing.
– De är bra ur ett långsiktigt perspektiv. Men kortsiktigt är de svåra att uppfylla, säger han.
Gå till toppen