Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyllies framtid inger hopp

Första titten i nya Hyllie tyder på att den stadsdelen lockar. Frågan är hur det blir när ytterligare hundra små hyreshem blir klara.

”Vi blir pionjärer”, konstaterar Ted och Britt Rosén som tidigt bestämde sig för att flytta från Hyllie by till Hyllie. Peter Söderlin från Stadsbostäder tar emot dem i Roths visningslägenhet.Bild: Foto: Patrick Persson
Ett hus med 53 lägenheter blir klart för inflyttning i november. Utanför ligger Hyllie allé som ska bli ett grönskande stråk från Pildammsvägen till Hyllie Stationstorg. Omkring syns stora ytor av grus med markeringar för framtida byggen.
Runt 2000 bostäder planeras i de närmaste kvarteren och 9 000 i hela området. Roths Fastigheter är det enda företaget som börjat bygga vid den blivande allén. MKB och Peab är i full gång med sina hus intill Emporia en bit bort. JM, Riksbyggen och Ikano uppger att de närmar sig start.
– Vi känner oss som pionjärer, säger Britt Rosén när hon och maken Ted Rosén går in i huset för första gången.
De har sålt sitt hus i Hyllie by för att flytta in i en takvåning på 119 kvadratmeter med utsikt mot landskapet i väster och de höga husen vid Stationstorget. Hyran blir 15 000 kronor i månaden, men de tvekade inte ett ögonblick eftersom de från början följt utvecklingen i de nya delarna av Hyllie med stort intresse. Roséns tycker inte heller att det gör någonting att det blir tomt på andra hus i början.
Lika entusiastiska är Andreas Engström som jobbar på Emporia och bestämde sig tidigt för en tvåa och Mattias Dahlbäck, från Limhamn, som flyttar in i en etta. De talar båda om läget och närheten till stationen, arenan och butiker.
– Det rullar på ganska bra, säger ägaren Rikard Roth, som nu skriver kontrakt efterhand.
Just den här kvällen är det inte någon kö. En kvinna som vill flytta ut från centrum uttrycker sin förtjusning över lägenheten och utsikten.
– Jättefint, säger också det unga paret som nu hyr en MKB-lägenhet i andra hand.
De har inte en chans. Tvåan kostar 8 950 kronor i månaden och de har inga fasta jobb. Roths kräver att hyresgästerna har en inkomst som innebär att hälften av pengarna är kvar när de betalat sin hyra. I det nya huset råder också rökförbud.
Rikard Roth berättar att han jobbat hårt för att få ihop ekonomin och hålla hyran på en rimlig nivå. Det är företagets första nya hus på många år, men han har redan mersmak. Han tror att det är lättare för ett litet företag att börja bygga nu och tycker inte att det är svårt att hyra ut lägenheter på andra håll.
En förklaring till att företagen som reserverat tomter intill tvekar är att de ska ha en viss andel bostadsrätter i sina hus, enligt markavtalen med kommunen.
JM har ännu inte kommit igång med sitt planerade bygge av 47 bostadsrätter vid Emporia. Beslut fattas under sommaren. Peab och MKB bygger sammanlagt hundra hyreslägenheter intill.
– Det blir nog lite tuffare att hyra ut eftersom det blir så många på en gång, säger MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström.
På andra sidan Annetorpsvägen tänker HSB starta ett bygge av 130 hyreslägenheter.
W
Nästa del: Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson slår tillbaka: ”God arkitektur blir billigare på sikt.”
Gå till toppen