Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Flamman rasar mot grillskräpet

Det tog två år att få grillar på plats i Kroksbäck. När de väl kom placerades de där ingen vill grilla. Nu har Flammans personal tröttnat på grillskräpet.

Juan Paez, ungdomsledare på fritidsgården Flamman i Kroksbäck, visar de permanenta grillar som kom till området i vintras. Två rostiga oljefat tronar tätt inpå cykelvägen. På andra sidan cykelspåret ligger den nya böljande fotbollsplanen som alla vill använda.
– Vi var här med femtio barn från fritidsgården och grillade, men det var ju livsfarligt med alla cyklar när barnen ville springa över vägen, säger Juan Paez.
När han efterfrågade någon slags utsmyckning av den tråkiga grillplatsen blev han lovad gungor till barnen. Istället kom fyra stenbumlingar på plats.
Sedan visar han var familjerna i området verkligen gillar att grilla. På baksidan av skolan, till exempel, där det finns en skogsdunge, några bänkar och är nära till lekplatsen.
Här ligger det kol i sanden, den enda papperskorgen är sprängfylld och bänkarna är brända av engångsgrillandet. Plastmuggar och papptallrikar med såsiga rester ligger slängda i buskarna.
Jaun Paez tycker egentligen att det är trevligt med alla barnfamiljer som vill grilla, och han älskar själv att grilla.
– Men varför kan de boende inte få ha det lite fint också, undrar han och blickar bort mot det flerfärgade köpcentret Emporia, på gångavstånd från Kroksbäcks kullar.
Städningen av Malmös grönområden sköts av Kommunteknik, på uppdrag av gatukontoret. Det är behovet som bestämmer hur mycket det ska städas, enligt Peter Ander som är entreprenadansvarig på gatukontoret.
– Jag kan inte svara specifikt på hur det ser ut i Kroksbäck, men rent generellt fungerar städningen bra. Men så kan det komma vissa toppar när det kommer mycket folk och då kan det bli stökigt, säger han.
Han medger att det kan vara svårt att se behovet om man inte besöker platsen men säger att det i alla fall städas någon gång i veckan.
– Vi sätter ut papperskorgar där vi tror att folk vistas. Skulle det inte räcka får vi komplettera med nya papperskorgar.
Juan Paez berättar hur han varit kontakt med alla ansvariga politiker och tjänstemän men upplever att ingen lyssna på honom. Innan han tar hunden Papo och går till jobbet på Flamman säger han:
– Jag ska bjuda hit alla politiker på grillning och göra en speciell marinad med kryddor så att de blir mänskliga och ser oss.
Gå till toppen