Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Lösningar måste inte kosta mer”

Malmös stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson slår tillbaka mot byggföretagen.
– De borde fokusera på produktionskostnaderna. Varför är det så lite konkurrens?

Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson är stolt över Malmös ambitioner och tycker att byggindustrin bör se över sina egna produktionskostnader istället för att klaga på kommunala särkrav.Bild: Albin Brönmark
Christer Larsson anser att bostadskostnaderna drivs upp av de stora koncernerna. Det finns bara ett fåtal leverantörer av betong och annat viktigt byggmaterial. Alla håller ungefär samma prisnivå.
Företrädare för byggbranschen anser att Malmö kommun är värst när det gäller att ställa krav som bromsar försöken att skapa nya bostäder. Debatten om kommunala särkrav pågår över hela landet och var nyligen uppe under Almedalsveckan. Men Malmö har speciellt höga ambitioner. För att leva upp till kommunens strävan att skapa en miljösmart stad med fin arkitektur tvingas bostadsföretag ordna arkitekttävlingar och testa ny, avancerad teknik. Den som bygger bostäder måste ofta inrätta lokaler för verksamheter i bottenvåningarna för att kvarteren ska bli mer blandade och levande.
Christer Larsson säger att det främst är de stora företagen som klagar. Han har arbetat med stadsplanering i Malmö sedan 1999 och är nöjd med utvecklingen.
– Stadens story är en av de starkaste i Europa. Den bygger på en stark vilja att göra något bra.
Men han är bekymrad över en omsvängning som han märkt de senaste åren.
– Tidigare drev staten och städerna på åt samma håll. Det var höga ambitioner. Nu har det blivit en polarisering mellan stat och kommun. Byggindustrin hakar på och talar om kommunala särkrav som ett hinder.
Christer Larsson gillar inte företagens försök att återgå till ett långt drivet standardiserat byggande.
– Det är bara en jakt på kostnader.
Han anser att det är en helt misslyckad jakt.
– Ett bra arkitektarbete ger billigare hus. Goda lösningar måste inte kosta mer. Tvärtom kan det underlätta försäljningen. Ett mer uniformerat bostadsbygge får det ofta svårare.
Christer Larsson tar ett påbörjat höghus vid Dockan, som ritats av Gert Wingårdh som ett exempel. Där lär det gå bra med försäljningen trots att mängder av bostadsrätter står tomma i staden och byggstarter skjuts fram på grund av marknadsläget.
– Standardiserade byggsystem passar inte in i den stad som Malmö representerar, säger han.
Kommunen säljer mark i mindre bitar för att små byggföretag ska få en chans. Det ska ge en större variation i stadsbilden.
– En bra stad som är väl formgiven lockar människor och näringsliv. Därmed också jobb och pengar.
Christer Larsson vill inte sänka ambitionerna, även om bostadsbristen består och de lägenheter som byggs blir för dyra. Han hoppas att branschen och kommunen ska kunna sätta sig ner och diskutera.
Det kan bli ett bekymmer om alla företag bygger smått som i Hyllie, främst för pensionärer och unga utan barn.
– Vi får fundera på om kommunen kan skriva in lägenhetsstorlekar i markavtalen på samma sätt som upplåtelseform anges idag, säger stadsbyggnadsdirektören.
Men han är inte så orolig för Hyllie.
– Det blir bra när hela området kommit igång. 1 500 bostäder planeras vid Hyllie allé. Det ska bli ett väldigt grönt och barnvänligt område.
Att det går trögt på bostadsmarknaden nu, både i Hyllie och på andra håll i Malmö, beror på att Köpenhamn haft en bostadsbubbla som spruckit, anser Christer Larsson. Danskar som flyttade hit för att bo billigt är tillbaka på sin sida av Sundet.
WNästa avsnitt: Huset vid Slussplan klart efter tretton år.
Gå till toppen