Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu förbjuds LCHF och GI

Vill du ha LCHF- eller GI-märkning i matdisken? Glöm det.

Jämfört med förra upplagan från 2009 innehåller Livsmedelsverkets nya vägledning två viktiga nyheter för den företagare som ska märka eller marknadsföra sina matvaror:
• Produkten i sig får inte beskrivas som hälsosam – vill man skriva det måste man definiera vilket enskilt näringsämne som har en viss effekt.
• En mängd hälsopåståenden förbjuds. Det är EU:s lista som gäller – det som inte finns med där är olagligt.
Egentligen har lagen gällt sedan 2007, men Livsmedelsverket har inväntat besked från EU och arbetat med sin sammanställning. I dagarna blev den klar.
– Nu sätter vi ner foten och markerar vad som gäller, säger Livsmedelsverkets statsinspektör Petra Bergkvist.
Bland annat tar hon och hennes kollegor i med hårdhandskarna mot begrepp som LCHF och GI (se faktaruta).
– Vi har inte haft anledning att ta upp det tidigare, det är först på senare år som de här dieterna har blivit populära. Jag har inget emot innehållet i produkterna, det är märkningen det handlar om. De finns inte med i EU:s förteckning.
Kan man inte bara lägga till dem i listan?
– Ja, det kan man ju förstås – men inte som enskilt medlemsland. De här reglerna gäller för hela EU, och alla ändringar måste diskuteras mellan medlemsstaterna. Dessutom måste man från vetenskapligt håll komma fram till att det gynnar folkhälsan.
Det låter bökigt?
– Bökigt är bara förnamnet. Det tar väldigt lång tid.
Petra Bergkvist betonar att man precis som tidigare alltid kan läsa näringsdeklarationen på förpackningarna när man står där och väljer i mataffären.
Tycker du inte synd om konsumenterna som går miste om olika sorters märkning?
– Jag förstår att den som uppskattar till exempel LCHF gärna skulle ha det, men det finns inget utrymme för det i lagen.
Livsmedelsföretagen och Svensk dagligvaruhandel skickade på fredagen ut ett ilsket pressmeddelande där de ifrågasätter varför man inte ens får trycka verkets egna kostråd på förpackningarna.
"Det är bisarrt att Livsmedelsverket tolkar det så snävt. Det vore väl bra för konsumenterna om de får hjälp att handla nyttigt när de går och handlar", skriver Marie Söderqvist, vd på Livsmedelsföretagen.
Petra Bergkvist förklarar det med att myndigheten inte vill låna ut sitt varumärke till reklam för enskilda produkter.
– Och om man vill visa att en vara är nyttig finns ju alltid nyckelhålsmärkningen.

Omstridda dieter

LCHF står för Low Carb, High Fat (lite kolhydrater, mycket fett).
Argument för: Enligt förespråkarna leder dieten till viktminskning och förbättrade blodsockernivåer.
Argument mot: Kritikerna varnar för förhöjd risk för hjärtsjukdomar och pekar på att ökad köttkonsumtion inte är hållbar av miljöskäl.
GI står för Glykemiskt index, ett mått på hur livsmedel påverkar blodsockerhalten. GI-metoden går ut på att välja så kallade långsamma kolhydrater och undvika snabba – exempelvis pasta, vitt bröd och socker.
Argument för: GI-metoden anses ge viktminskning samt minskad risk för cancer och diabetes.
Argument mot: Kritiker hävdar att GI-nivåns betydelse för kroppen är överdriven och att det inte finns tillräckligt med forskning om effekterna.

"Ett glas juice ger dig lika mycket vitamin C som finns i fyra apelsiner." Fel att jämföra olika kategorier av livsmedel.

"Bara 6 gram fett." Fel med förstärkande uttryck.

”Vår müsli innehåller kalcium. En portion per dag förhindrar urkalkning av skelettet, speciellt för kvinnor i medelåldern." Antyder att hälsan kan påverkas negativt om man inte äter produkten.

”0 procent transfett.” Finns inte med på EU:s lista.

Gå till toppen