Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Siktar på de stora scenerna

Han har turnerat över hela Afrika, stått på stora scener i Paris och London och spelat med de främsta musikerna i Demokratiska republiken Kongo. Nu bor José Pereelanga i Malmö och drömmer om en inbjudan till Malmöfestivalen.

José Pereelanga är berömd musiker hemma i Demokratiska republiken Kongo. Nu försöker han få fart på karriären i Sverige och Malmö, där han bor sedan fem år tillbaka.Bild: Fredrik Jalhed
Det är en varm sommareftermiddag. José Pereelangas fru och två barn bjuder på kaffe och jordgubbar i den lilla lägenheten på Värnhem. Vi är långt ifrån det hektiska turnéliv som var José Pereelangas vardag innan han flyttade till Sverige för fem år sedan. Han är berömd i födelselandet Demokratiska republiken Kongo. I Malmö känner ingen igen honom på gatan. Det tänker han ändra på.
– I framtiden kommer jag att spela på de stora scenerna igen. Gärna på Malmöfestivalen. Det går om jag arbetar hårt.
I väntan på genombrottet läser José Pereelanga på Komvux för att kunna utbilda sig till förskollärare med musikprofil.
Han reser sig från soffan där vi sitter och hämtar något som ser ut som en halv kokosnöt med strängar. Det är en likembe, ett träinstrument som han fått av sin farfar.
– Som liten följde jag med när farfar gick hem till folk och spelade på den här. Jag dansade och lyssnade. Sedan dess är musiken med mig. Den är som vatten och mat. Lika viktig.
– Får jag hämta gitarren?
Han river av några ackord och sjunger något på modersmålet lingala. Det är samma låt som blev starten på José Pereelangas karriär när han som tjugoåring fick provspela för Madilu System, en berömd sångare i DR Kongo och känd som Afrikas vackraste röst.
– När han hade lyssnat sa han, du får följa med mig på Afrikaturné. Det var en stor ära för mig.
Samarbetet öppnade dörren för José Pereelanga. Snart uppträdde han på stora scener i Paris och i London tillsammans med Zaiko Langa Langa, ett annat känt Kongoband.
José Pereelanga skriver också egen musik. Han beskriver den som en blandning av all världens folkmusik. Den har inslag av jazz, flamenco och reggaeton.
Fast egentligen är genrer oviktiga för honom. Han pekar på en blomlåda med rosa pelargoner som hänger från balkongen.
– Det är bara musik. Jag vill låta som blommorna. Naturligt. Spontant.
Som musiker anser sig José Pereelanga vara skyldig att sprida glädje och kärlek. Mer än så: Han har ett ansvar att uppfostra sina lyssnare.
– Musik är som en fortsättning på politik. Om den har ett bra budskap kan vi nå stora mål.
Vilka mål då?
– Att alla ska vilja hjälpa varandra. När jag ser en gammal kvinna eller man som bär på något tungt, då måste jag hjälpa den personen. Det är kärlek.
På lördag sprider José Pereelanga sitt kärleksbudskap från Backafestivalens scen i Baskemölla.

Backafestivalen

När? 12-13 juli.
Var? Vid Tjörnedalagården i Baskemölla, norr om Simrishamn.
Vilka? José Pereelanga, Wintergatan, Bellaroush, Kolonien med flera.
Gå till toppen