Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brandflyg i Uppland – inte i Skåne

Det är inte bara i Skåne som det råder eldningsförbud på grund av torkan. I Upplands län patrullerar räddningstjänsten med brandflyg varje dag för att leta efter gräs- och skogsbränder.

De resurserna finns inte i Skåne, berättar Tommy Norlander, inre befäl på Räddningstjänsten Syd. Under lördagen behövde man inte rycka ut till någon brand, men å andra sidan kom ingen nederbörd heller.
– Vi skulle behöva en dag med ordentligt regn för att kunna känna oss lite lugnare, säger Tommy Norlander.
I Blekinge har det utfärdats eldningsförbud i flera kommuner.
– Det har varit en hel del små bränder den senaste tiden, säger Melissa Millbourn, brandingenjör vid Räddningstjänsten i västra Blekinge.
Även i Dalarna är det eldningsförbud i hela länet. Tidigare gällde det också Stockholms län, men det har ändrats till att eldning avråds.
I Åhus är det vattenbrist. Torkan i kombination med högt antal sommargäster gör att vattnet inte räcker till – trots extraleveranser från Kristianstads vattenverk.
– Vi vill uppmana folk att hushålla med vattnet, och exempel på saker man ska undvika är bevattning, påfyllning av pooler och plaskbassänger, biltvätt, säger Henrik Wester, informatör på C4 teknik till Kristianstadsbladet.
Under söndagen kan det falla en del regn över östra Svealand och nordöstra Götaland vilket gör att brandrisken minskar tillfälligt, men i veckan som kommer väntas torrt väder igen.
Gå till toppen