Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han trivs bäst mitt i ett projekt

Här är en favoritplats under uppbyggnad. Jimmy Schönning gillar att vara mitt i ett pågående projekt, som här när gårdens stall håller på att byggas om till vardagsrum.

För dagen slösar solen med så mycket värme över den nyinköpta 1800-talsgården i Hoby Mosse att det snabbt blir svettigt.
Jimmy Schönning vevar ut markisen över uteplatsen. Här, i utkanten av den lilla byn med utsikt över åkrar och ängar, har han och sambon hittat sin drömplats.
Är du äntligen hemma?
– Ja, det kan man lugnt säga, konstaterar Jimmy Schönning som varit programledare för inredningsprogrammet med samma namn.
Han lutar sig tillbaka i skuggan och blickar ut över det som med tiden ska bli en terrasserad trädgård ner mot en liten våtmark (därav namnet Hoby Mosse).
Som den vane inredare han är ser han potentialen i allt och är redan igång med flera projekt. Det gamla stallet håller på att byggas om till bostadsdel med kök, vardagsrum och sovloft.
Här ska det bli mycket stallkänsla, bland annat genom nytillverkade stallfönster och tvådelade stalldörrar.
För dagen har man lagt ut slingor för golvvärme och armeringsnät. Nästa projekt blir att gjuta ett betonggolv. Jimmy Schönning ställer sig mitt i röran och slår ut med armarna:
– Det här är min favoritplats! Precis så här trivs jag allra bäst, mitt i ett projekt.
Sedan berättar han om det gamla stallgolvet som visade sig ruva på hemligheter. Stallet var sedan tidigare ombyggd till bostadsdel. Problemet var att det luktade illa.
– Vi bröt upp golvet, men odören fortsatte.
Det visade sig att illalukten kom från gammal djururin som trängt ner i grunden. Något som är ganska vanligt i gamla stallbyggnader.
– Så vi fick bila bort all gammal cement och gjuta en ny grund. Det var säkert flera ton som vi fick bära ut.
Mitt i rummet tronar en bastant öppen spis som sattes in när stallet byggdes om. Den pjäsen är Jimmy Schönning inte riktigt vän med.
– Titta här, den är vänd åt fel håll och går inte att elda i. Och den är för stor för att ta bort.
Så den får stå kvar. Utmaningen blir att införliva den i inredningen, konstaterar han.
Det är en del av jobbet som inredare. Mycket kan man ändra på, men inte allt.
Att han så radikalt skulle ändra livsstil från ett bekvämt storstadsliv på Söder i Stockholm till livet på landet var dock inget han hade kunnat föreställa sig för ett par år sedan.
– Nej, det hade jag aldrig trott på. Många vänner var skeptiska när jag bestämde mig för att flytta och sålde hela mitt gamla hem.
Nystarten innebar att en gammal dröm kunde gå i uppfyllelse: att ha höns. Ett tidigare hundstall är ombyggt till hönshus och här har man 60 höns, en sprättig tupp och några myskankor. Sistnämnda skänker guldkant åt varje morgon, säger Jimmy Schönning.
– Jag börjar varje dag med ett färskt, löskokt ankägg som jag själv plockar i redet. En lycka.
I en hage finns också fem getter som med tiden är tänkta att leverera getmjölk. Rätt busiga, visar det sig när Jimmy Schönning öppnar dörren till hönshuset. Mitt på golvet står en av getterna och mumsar förnöjt.
– Nämen, är du här nu igen. Du ska vara ute, hojtar han och pekar mot en av de små hönsluckorna. Jag förstår inte hur hon lyckas ta sig in genom den där lilla luckan.
Ny altan med trappor ner mot den gamla gödselstaden blir nästa projekt. Och en damm för myskankorna. Och kanske en lama eller två som vakt mot räven som lyckats ta ett par kycklingar. Den nuvarande bostadslängan ska byggas om, till vad är hemligt än så länge.
Jimmy Schönning slår sig ner på uteplatsen igen och kliar boardercollien Terry bakom örat.
– Här finns hur många möjligheter som helst. Men det bästa är friden och att bara kunna tassa ut här på morgonen.

Lampa Soomkai

Design: Jimmy Schönning.
Idé: ”För två år sedan var jag i Thailand och kärade ner mig i de vackra bambuburar man ser överallt. Jag bestämde mig för att rita en taklampa som tillverkas för hand på samma sätt som thailändska kycklingburar. Soomkai betyder kycklingbur på thai.”
”Lampan är en succé och det mest fantastiska med Soomkai är att vi fick resa till HIV-barnhemmet utanför Lopburi i Thailand och skänka 10 procent av vinsten som vi lovat. Vi hoppas överlämna mycket mer till barnhemmet.”
Försäjning: Watt&veke.

Jimmy Schönning

Bor: I Hoby Mosse utanför Lund sedan april. Tidigare Stockholm, född och uppvuxen i Varberg.

Familj: Sambo.

Gör: Designer, programledare, heminredningskonsult.

Bakgrund tv: Programledare ”Äntligen hemma”, TV4, 2005–2011. Stylingakuten TV 4, medverkade i Melodifestivalen 2003 och 1997.

Musikaler: Stars 2003, Chorus Line 2002–03, Carmen 1996, med flera.

Inspireras av: Naturen.

Favoritmöbel: Egna lampan Soomkai.

Motto: ”Creativity is allowing yourself to make misstakes. Art is knowing which ones to keep.” Scott Adams. Ungefär: Kreativitet är att tillåta sig att göra misstag. Konst är att veta vilka man ska behålla.

Gå till toppen