Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

En dödstyst protest

Ett hundratal människokroppar låg utanför entrén till Skånes universitetssjukhus i Lund. En flashmob i protest mot regionens vårdpolitik.

Ett hundratal människor lade sig i protest på marken utanför Skånes universitetssjukhus igår eftermiddag. I tre minuter låg de där för att uppmärksamma politikernas tystnad och hantering av vårdpolitiken inom Region Skåne.Bild: Foto: Ola Nilsson
Det är bland annat regionpolitikernas hantering av ekonomin inom sjukvården och anställningsstoppet som kritiseras.
– Vi vill få upp ögonen på skåningarna. Flera patienter har dött hittills i år på grund av vård-, personal och kompetensbrist. Det gör mig så arg, säger Anci Hansson, initiativtagare till flashmoben.
Hon har jobbat som undersköterska inom vården i Skåne i elva år och är kritisk till politikernas tystnad.
– Under flashmoben är vi lika tysta som Femklövern som styr Region Skåne. De svarar inte på våra frågor och jag anser att de måste häva anställningsstoppet eller avgå, säger Anci Hansson.
Sten Lindholm är administratör för Facebookgruppen Rädda Universitetssjukhuset i Lund och har tidigare varit informationschef för Läkarförbundet. Han var en av de som låg tyst på marken.
– Vi hade en gång i tiden två välfungerande sjukhus, men nu har politikerna gjort pannkaka av allt. All forskning säger att stora sjukhusfusioner inte fungerar, säger Sten Lindholm och fortsätter:
– Vi har universitetet, Ideon och snart ESS och MAX IV - men inget fungerande sjukhus i staden, säger han.
Gå till toppen