Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

JMS begär sig själv i konkurs

Vellingebaserade tryckerikoncernen JMS har begärt sig själv
i konkurs. Runt 240 anställda i Vellinge och Helsingborg sägs upp.

Vellingebaserade tryckerikoncernen JMS har begärt sig själv i konkurs. Konkursansökan lämnades in till tingsrätten i Malmö i slutet av förra veckan.Bild: Arkivfoto: Hussein El-alawi
Konkursansökan lämnades in till tingsrätten i Malmö i slutet av förra veckan. Den är undertecknad av JMS Mediasystems ägare och vd, Stefan Mannfalk.
– Det saknas inte tillgångar, men det finns inte pengar kvar i kassan. I förra veckan blev läget akut inför sommaren.
Stefan Mannfalk säger att "många bäckar små" bidragit till företagets problem. Som exempel nämner han tunga investeringar i återuppbyggnaden av tryckeriet i Helsingborg efter att det förstörts i en brand för ett par år sedan och att storkunden team Sportias rekonstruktion kostade JMS omkring en miljon kronor.
Det är främst tryckeriet i Helsingborg och en anläggning i Danmark som haft lönsamhetsproblem.
– I Vellinge har vi haft bra beläggning hela tiden.
Det är en dämpad Stefan Mannfalk som talar om företaget han grundade 1978 och har drivit sedan dess. Han säger att han hoppas på en lösning som räddar arbetstillfällena.
– Det är ett hårt slag, både för familjen och för några av de anställda som följt med hela vägen.
I dag håller konkursförvaltaren, advokat Ola Sellert, informationsmöte för de anställda i Vellinge och i Helsingborg.
– Jag håller på och pratar med viktiga kunder och leverantörer för att försäkra mig om att konkursboet kan driva verksamheten vidare i en månad. Därefter ska jag försöka hitta en köpare, säger han.
De runt 240 anställda sägs i och med konkursen upp, men verksamheten fortsätter tills vidare som vanligt.
– Så länge den statliga anställningsgarantin gäller fortsätter de att arbeta enligt samma anställningsvillkor de hade med den gamla arbetsgivaren, säger Ola Sellert.
Patrik Karlsson, ombudsman på fackförbundet GS, är omskakad av nyheten om JMS konkurs.
– Det känns i branschen att det börjat svänga, att hjulen börjat rulla igen. Jag blev oerhört förvånad.
Under morgondagen ska han kontakta fackklubbarna på arbetsplatserna som berörs av konkursen, två i Vellinge och en i Helsingborg.
– Jag har alltid sett JMS som ett oerhört framåt företag, med en vd som verkligen har satsat. Det är riktigt fruktansvärt.
Tryckerikoncernen JMS Mediasystem har verksamhet på flera orter i Sverige, bland annat i Helsingborg och Lund. Huvudkontoret ligger i Vellinge. För två år sedan köpte JMS det konkursdrabbade tryckeriet Wallin & Dalholm på Gunnesbo i Lund. I februari förra året varslade företaget samtliga anställda på det dåvarande tryckeriet i Kristianstad om uppsägning.
Gå till toppen