Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Plexiglas till EM-deltagarna

Inför fotbolls-EM för damer i Sverige i sommar uppvaktade formgivaren Ibolya Vass Svenska Fotbollförbundet om att köpa in ett parti av hennes armband i plexiglas.
Förbundet sa ja.

Det innebär att förbundets gäster under mästerskapen kommer att få ett armband i form av en Sverigekarta där en prick markerar de orter där EM spelas.
Ibolya Vass är utbildad grafisk formgivare på Linnéuniversitet i Växjö. Det var under en kurs i svetsning som idén till armbanden föddes. Eleverna fick uppdraget att göra något på temat souvenirer.
– Det ordet är ganska negativt laddat. Jag ville göra något vackert och stilrent. Jag googlade på ordet ”Sverige” och hittade röda stugor, blågula flaggor och kartor. Jag fastnade för kartan, säger hon.
Ibolya Vass designade ett smycke i ståltråd med Sverigekartans konturer.
En silversmed gjorde två prototyper och genom Inkubatorn i Kronoberg, som stöttar nystartade företag, fick hon hjälp att utveckla sin affärsidé. För drygt två år sedan kom produktionen av hennes Sverigekartsprodukter igång.
Förutom armbanden, som finns i både plexiglas och silver, gör hon också ringar och manschettknappar.
– Det svåra är inte att få en bra idé, det svåra är att marknadsföra dem och få ut dem på marknaden, säger Ibolya Vass.
Idag har hon sålt omkring tvåtusen armband. Företag och organisationer är den största målgruppen. En kund är regionförbundet i Kronoberg. Hon har också försökt intressera riksdagen och UD men det har inte gått lika bra.
Ibolya Vass kan inte leva på smyckesförsäljningen utan hon tar också olika uppdrag som att göra logotyper åt mindre företag.
– Man ligger på gränsen varje månad när det gäller försörjningen men mitt mål är att kunna vara frilansande formgivare som bara behöver syssla med att ta fram nya, egna produkter, säger Ibolya Vass.
Gå till toppen