Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Här finns havet mitt i stan

Serbien har ingen egen kust, och inte alla har råd att åka utomlands på sin semester. En sumpig ö som förvandlats till en badstrand har blivit en populär ersättning för Belgradborna, och kallas nu för Belgrads hav.

Tanja Kalinic och hennes kompis Una halvligger i varsin soffa under ett stort parasoll på stranden på ön Ada Ciganlija. Det är tisdag eftermiddag och trots att skolorna stängt och sommarlovet börjat är det halvtomt på den konstgjorda ön i floden Sava, ett par kilometer utanför Belgrads centrum.
– Folk tycker inte det är tillräckligt varmt än, säger Tanja Kalinic som förklaring.
Termometern visar 27 grader i skuggan. Den för serberna svala temperaturen är också anledningen till att Tanja Kalinic har bytt morgonsimningen mot eftermiddagar den här veckan. I vanliga fall är hon på Ada redan halv sju på morgonen för en simtur i sjön och en kaffe under parasollet innan det är dags att gå till jobbet klockan åtta. Nu är det för kyligt på morgonen, tycker hon.
36-åriga Tanja Kalinic jobbar på IT-avdelningen på Serbiens standardiseringsinstitut. I år har hon sex veckors betald semester. På hennes arbetsplats är extra semesterdagar enda sättet för arbetsgivaren att belöna duktiga medarbetare, så Tanja Kalinic har på drygt fyra år gått från de lagstadgade 20 dagarna till 30. Å andra sidan är hennes lön knappt 3 000 kronor, på semestern något lägre eftersom ersättning för mat och transport dras av då.
Förra sommaren besökte Tanja Kalinic och hennes sambo Milica den kroatiska ön Brac för första gången. En kompis kompis farmor hade fått återbud från italienare och ville hyra ut rum i sitt hus billigt. I augusti åker de dit igen. De stannar i tio dagar och resan går med buss. Flygbiljett är inte att tänka på, det kostar för mycket.
Att åka till kusten har blivit ett måste för Tanja Kalinic. Fast under och efter nittiotalets krig var Kroatien inget alternativ för serber. Efter tio års uppehåll semestrade hon först i Montenegro några år innan hon återvände till barndomens kroatiska kust.
– Det är bara vid havet som jag kan vila ut helt och hållet, säger hon.
Också där håller hon fast vid sin morgonrutin. Smyger iväg tidigt på morgonen och simmar och håller sig sedan i skuggan under dagen.
Det har också blivit som en tradition för Tanja Kalinic att inför semestern tänka att hon ska plugga inför de tentor hon har kvar för en magisterexamen i nya medier. Det är inte alltid det blir av. Under sin ledighet njuter hon allra mest av att inte ha några måsten, att låta dagarna bli som de blir.
Hennes släkt finns i Belgrad. Tyvärr, säger Tanja Kalinic, som drömmer om att ha mor- eller farföräldrar i någon by på landsbygden som hon skulle kunna hälsa på när hon behöver komma bort från stan.
Nu har ön Ada blivit en ersättning för det. Kaféerna och restaurangerna som ligger på rad längs med stranden har öppet dygnet runt. På nätterna tävlar de om vem som pumpar ut högst musik.
Men på morgonen när Tanja kommer är det tomt så när som på en och annan som sover ruset av sig på stranden.

Svagt semesterskydd för privatanställda

Sedan socialismens Jugoslavien finns en tradition av starka rättigheter för arbetare, inklusive minst 20 dagars betald semester för den som varit anställd minst sex månader. Men för den som arbetar i den privata eller gråa sektorn är skyddet svagt idag. 2012 fick var tredje anställd ingen lön under semestern. Enligt lagen är anställda berättigade till semesterlön beräknad på ett genomsnitt av inkomsten de senaste tre månaderna.
I år beräknas 18 procent av serberna åka på semester. Den genomsnittliga budgeten för tio dagars semester är 2 800 kronor.
Det är vanligt att köpa sin resa på avbetalning. Av de resor som säljs via resebyråer är de mest populära destinationerna i år Grekland, Turkiet och Spanien. Hela 70 procent väljer Grekland i år, främst på grund av de förmånliga priserna. Till Kroatien och Montenegro reser de flesta i egen regi.
Källa: Resebyråernas Riksorganisation i Serbien, Serbiens Statistikbyrå
Belgradsbor söker sig till floden Sava och den konstgjorda ön Ada Ciganlija under sommarhettan. Majoriteten av de semestrande serberna tar ut sin ledighet i augusti.
Gå till toppen