Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rekordseg Ernst Hugo snart i mål

Huset vid Slussplan i Malmö kallas Ernst Hugo
för att det sticker upp över tegelhusen så kaxigt. 

2000-talet hade just börjat när den private byggaren Ulf Carlsson gick till Stadshuset med sin idé:
– Nu får ni göra något åt Slussplan. Där behövs ett punkthus.
Kommunens företrädare nappade direkt. Men de krävde förslag från fyra olika arkitektkontor och ville att det skulle bli ett hyreshus. Ulf Carlsson insåg att han behövde en partner och vände sig till Jan Kockum som då arbetade på fastighetskontoret Abitare.
De utlyste en arkitekttävling. Sven Gustavsson på Whites vann. Tävlingsprocessen kostade ett par hundra tusen kronor extra, enligt vad Ulf Carlsson minns nu.
Både han och Jan Kockum säger att de sedan inte hade muskler att driva projektet vidare.
– Det är svårt för små byggare att ligga på i ett sådant projekt, säger Jan Kockum.
Abitare backade ur och Ulf Carlsson lämnade över till Sveriges bostadsrättscentrum (SBC). Arkitekterna på Whites jobbade vidare med en detaljplan för bygget.
– Då sa någon att det skulle ta fem år att få en detaljplan godkänd. Vi tyckte att det var en evighet och tvivlade, berättar arkitekten Maud Karlström på Whites. Hon har nu arbetat med huset Ernst Hugo i över tio år med Sven Gustavsson som ansvarig.
Det är ett solklart rekord för Whites. Maud Karlström tror att det håller i hela landet.
Detaljplanen överklagades och gick upp till regeringen innan den blev godkänd. Då hade det blivit dåliga tider. SBC kom aldrig igång med det kaxiga bygget.
Efter tio år köpte storbolaget JM projektet Ernst Hugo.
– Det var inte självklart. Beslutet fattades i högsta koncernledningen, säger företagets projektledare Sven Olsson på plats i punkthuset mellan Malmös bangård och centrum.
Flera köpare har önskat lägenheter på norra sidan för att kunna titta ut över spåren med Västra hamnen och Sundet en bit bort.
Arkitekterna hade velat bygga 16 våningar, men det skulle störa tornet på S:t Petri kyrka, ansåg kommunen.
– Nu är de inte så kinkiga, konstaterar Maud Karlström med blicken mot Malmö Live där ett dubbelt så högt hotell håller på att växa upp närmare Petri kyrka.
Mycket har förändrats sedan Ulf Carlsson fick sin idé. Istället för p-hus blir det garage med 0,7 platser per lägenhet och en bilpool, som JM betalar avgifterna till under de första fem åren.
Det tog nästan ett år att förhandla om detta och andra krav innan bygglovet blev klart.
Maud Karlström tycker att den långa planeringstiden har varit bra på flera sätt.
Protesterna har klingat av. Från början var det många grannar och andra som inte ville ha höghus vid Slussplan.
Arkitekter och byggare har också fått mer tid att jobba med utformningen. De har kämpat för att få mycket trä i fasaden och ändrat balkongerna efter dagar av studier i Köpenhamn. Tänkta räcken av glas har ersatts av perforerad plåt i rundade former. Skyddade vrår med träpanel ger känsla av stuga och granskog mitt i infartstrafiken.
Maud Karlström är speciellt stolt över den gemensamma entrén med stora fönster. Här ska alla postlådor finnas för att husets invånare ska stöta ihop med varandra.
De får också dela på en samlingslokal med terrass sju trappor upp och en innegård med spaljé redo för klängväxter.
Inflyttningen startar den 15 oktober och pågår i etapper fram till årsskiftet. Trots tidigare krav blir det ett bostadsrättshus med en mindre del för hyresrätter.
Efterfrågan överraskar JM, eftersom företaget stoppat ett par andra projekt på grund av marknadsläget. Nästan alla 78 bostadsrätter är sålda, trots priserna.
En trea på 72 kvadratmeter kostar runt 3,4 miljoner kronor i insats och runt 4 000 i månadsavgift.
Maud Karlström tar bilder när hon går runt i rekordhuset. Hon berättar att det svåraste var att välja färg på väggarna som hon planerat så länge.
– Nu känns det nästan overkligt att det står på plats, säger hon.
Jan Kockum tror att huset hade varit byggt för länge sedan, om kommunen tillåtit bostadsrätter från början. Men både han och Ulf Carlsson är mer stolta än bittra när de nu ser Ernst Hugo tona upp sig intill kanalen vid Slussplan.
Vid foten ska kommunen anlägga en liten park med brygga.
Gå till toppen