Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Camilla Odhnoff har avlidit

Sveriges första kvinnliga landshövding, Camilla Odhnoff, har avlidit. Hon dog på tisdagen i sitt hem i Lund, berättar hennes son Petter Odhnoff.

Mellan 1967 och 1973 var Camilla Odhnoff statsråd i Tage Erlanders socialdemokratiska regering med ansvar bland annat för familje-, ungdoms- och invandrarfrågor. Därefter utsågs hon till landshövding i Blekinge, en post hon innehade i hela arton år fram till 1992.
Innan hon gav sig in i politiken verkade hon som botanist. Hon var docent i växtfysiologi, men när hon fick barn blev det svårt att fortsätta med forskningen.
– Jag insåg att samhället inte var anpassat för dem som både ville ha barn och arbeta, berättade hon för Sydsvenskan när hon utsågs till jubeldoktor vid Lunds universitet 2011.
Frustrationen fick henne att nappa på en tvåradig annons från Socialdemokratiska kvinnoklubben. Där mötte hon andra som var i samma situation och inspirerades till vad som kom att bli en livslång kamp för jämställdhet.
Camilla Odhnoff blev 85 år.
Gå till toppen