Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Misstänkta får skadestånd

Två män får skadestånd på sammanlagt 213 000 kronor av staten för att de var häktade i 68 dagar. Båda var misstänkta för grov våldtäkt men friades.

Bild: Arkivfoto: Sydsvenskan
Det var i november 2011 som två män hade sex med en kvinna i tjugoårsåldern. Kvällen hade börjat med en tur till köpcentret Nova där bland andra kvinnan och en av de åtalade männen var med. I mannens hem startade en spontanfest med alkohol. Kvinnan mådde efter ett tag dåligt. En deltagare på festen vittande om att kvinnan ville uppsöka vård.
I stället hade kvinnan och en av de åtalade männen en stund senare sex i hans bil en bit från hans bostad. Senare på natten hade mannen och kvinnan på nytt sex, nu i mannens lägenhet som han delade med två andra. Den andre åtalade mannen och kvinnan hade strax efteråt sex i lägenheten.
Kvinnan anmälde att hon tvingats till sex vid samtliga tre tillfällen. Båda männen greps och häktades.
Lunds tingsrätt bedömde i januari 2012 att kvinnans berättelse om kvällen saknade detaljer som skulle göra hennes berättelse mer trovärdig än männens version. Hovrätten gjorde i september samma år samma bedömning som tingsrätten. Båda instanser kom också fram till att den tekniska bevisningen inte räckte för att döma männen för grov våldtäkt. Både tingsrätten och hovrätten vägde också in att kvinnan har diagnosen Aspergers syndrom – en form av autism. Hennes uppgifter bör ”bedömas med viss försiktighet”, skrev tingsrätten i sin dom. Hovrätten menade att funktionsnedsättningen förklarar varför kvinnan i sin berättelse om kvällen varierar mellan att beskriva sitt tillstånd som medvetet eller hjälplöst. Hovrätten menar också att kvinnan är ”i och för sig trovärdig” utifrån ”sina förutsättningar”.
I samband med prövningen i tingsrätten släpptes männen på fri fot. De hade då varit häktade i 68 dagar.
Männen vände sig till Justitiekanslern (JK) för att begära ersättning för tiden i häktet. JK har nu beslutat att staten betalar 129 000 kronor till den ene av männen varav 84 000 kronor för lidande – ett högre belopp än normalt vilket förklaras med det allvarliga brottet han misstänktes för. Den andre mannen får 87 000 kronor totalt. Skillnaden beror på att den ene av männen får ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen